04.03.2024.

22:52

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Medvedev jasan, ambasadore zemalja EU odmah najuriti iz Moskve zbog "vređanja" Lavrova! Hoće li ga Putin poslušati?!

- Ambasadori EU u Rusiji odbili su da se sastanu sa ruskim ministrom spoljnih poslova. Navodno po savetu Brisela. Ovo je u suprotnosti sa samom idejom o postojanju diplomatskih misija i imenovanju ambasadora. U stvari, sve ove ambasadore treba proterati iz Rusije - napisao je on na svojoj stranici na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Prema Medvedevu, potrebno je i sniženje nivoa diplomatskih odnosa sa zemljama tih ambasadora.

Kako je preneo Regnum , ranije u ponedeljak, šef ruskog ministarstva spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na sednici Svetskog omladinskog festivala da su ambasadori zemalja Evropske unije odbili da dođu na sastanak kako bi razgovarali uoči ruskih predsedničkih izbora. 

Istovremeno, upozorio je evropske diplomate da se ne mešaju u predsedničke izbore, napominjući da je Moskva nakupila dovoljno materijala koji ukazuju da ambasade EU pripremaju mehanizme za mešanje u izbore i podržavaju projekte ruskih nesistemskih opozicionara.

Tokom govora na maratonu "Znanje" Dmitrij Medvedev je 4. marta evropske političare nazvao izdajnicima interesa svojih zemalja i sugerisao da će građani zemalja Evropske unije pre ili kasnije dati oštru ocenu postupaka i izjava svojih političari.