09.03.2024.

06:40

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Danima preti Putinu i Rusiji, sada je dobio brutalan odgovor! Moskva postavila Makrona na mesto: Razmisli dobro...

Ovako je on prokomentarisao Makronove reči da zapadne zemlje razgovaraju o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu. Došavši pod kritiku javnosti, francuski lider je u petak pojasnio da ne isključuje takav scenario, ali to ne znači da će se to dogoditi. Kasnije je poljski ministar spoljnih poslova Sikorski rekao da ne vidi ništa neverovatno u slanju trupa.

- Sada Makron odbija kritiku svojih izjava Francuza uz pomoć ovog argumenta: „ne isključiti nešto ne znači to i učiniti.” Ali svima je jasno da je od „neisključivanja” samo jedan korak. U vezi sa tim „savetujem Makronu i Sikorskom da takođe javno diskutuju kuda bi ovi planovi mogli da odvedu Francusku i Poljsku. Na kraju krajeva, ništa se ne može isključiti? – napisao je Puškov.

Prema rečima senatora, reči Makrona i Sikorskog, kao i izjava nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa da Berlin neće slati svoje vojno osoblje u Ukrajinu, ukazuju da se o takvom planu već nekoliko puta razgovaralo.

Puškov je napomenuo da je Makron otvorio „Pandorinu kutiju“ iznošenjem ovih razgovora u javnu sferu i upozorio da u nekim zemljama NATO-a možda već pripremaju javno mnjenje za prebacivanje trupa u Ukrajinu.

Krajem februara Makron je rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus.

Lideri svih francuskih partija takođe su odbili da podrže stav predsednika po ovom pitanju. Optužili su Makrona da zemlju uvlači u sukob i neozbiljnost, a zamerili su mu i što nije konsultovao Narodnu skupštinu.

Komentarišući reči francuskog predsednika, Kremlj je rekao da će takav razvoj događaja neminovno dovesti do direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO-a. Samu činjenicu da se razgovara o mogućnosti slanja „određenih kontingenata u Ukrajinu“ je sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov nazvao važnim novim elementom.