22.03.2024.

16:50

Foto: Shutterstock/youtube/EPA

Planeta

Teksas otvorio Pandorinu kutiju! 16 saveznih država se urotilo protiv Bajdena: Evropa zabrinuto gleda preko Atlantika

Predsednik Bajden je krajem januara pauzirao izdavanje dozvola za izvoz LNG, a Ministarstvo energetike je najavilo analizu njihovog uticaja na privredu i životnu sredinu.

Zabrana je neustavna i krši odredbu o statusu prioritetnog izvoza i sopstvenu politiku Ministarstva energetike, saopštila je kancelarija državnog tužioca Teksasa Kena Pakstona u juče objavljenom saopštenju.

- Teksas je najveći proizvođač sirove nafte i prirodnog gasa u zemlji, a zabrana Bajdenovog kabineta naneće štetu teksaškoj ekonomiji i milionima koji se oslanjaju na snabdevanje iz Teksasa - navodi se u saopštenju.

Zabrana je posebno zabrinula Evropu

Uz Teksas, u grupi je i savezna država Luizijana, takođe važan proizvođač gasa u SAD. Zabrana je posebno zabrinula Evropu, koja danas kupuje više od 60 odsto američkog izvoza.

SAD su danas najveći evropski snabdevač tečnim gasom, a uvoznici upozoravaju da bi zabrana u budućnosti mogla da ima negativne posledice po energetsku bezbednost Starog kontinenta, na primer u vidu poskupljenja zbog nedovoljne količine gasa na tržištu, kako je istakao najveći nemački trgovac Uniper.

Portparol Evropske komisije rekao je početkom februara da odluka SAD „neće uticati na sigurnost snabdevanja gasom u EU u kratkom ili srednjem roku“. Vodeća japanska elektroenergetska kompanija JERA navela je da bi američka obustava novih projekata, ako se nastavi, mogla negativno da utiče na snabdevanje Japana i sveta.