Autor: Informer.rs

09.04.2024.

15:00

Foto: Foto: Printscreen, Reuters

Planeta

Palestincima uništene kuće, Izrael im šalje bedne šatore! A Hamas - strašno, odbili su jedino rešenje!

Izrael će postaviti 40.000 šatora za smeštaj stotina hiljada Palestinaca koje će raseliti iz grada Rafa u pojasu Gaze uoči kopnene ofanzive na taj grad.

U gradu Rafa sada živi više od milion ljudi, uglavnom raseljenih Palestinaca koji su pobegli iz drugih područja pojasa Gaze od napada izraelske vojske, od kojih su većina žene i deca, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska tvrdi da se u tom gradu kriju četiri bataljona palestinske militantne grupe Hamas, dodajući da bez kopnene ofanzive neće biti moguće „postići ciljeve usvojene na početku rata”, preneo je Tanjug.

Vojska tvrdi i da se u Rafi nalaze izraelski taoci koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra.

SAD i druge zemlje protive se kopnenoj invaziji Izraela na grad Rafa.

Informer

 

Izraelske vlasti navodno kupuju  šatore za pripremu evakuacije palestinskog stanovništva iz Rafe, u južnom pojasu Gaze.

U Rafi živi oko 1,5 miliona Palestinaca, uključujući lokalno stanovništvo i one raseljene iz severnog pojasa Gaze, koji su pobegli nakon početka izraelske vojne operacije prošlog oktobra, nakon napada islamističkog pokreta palestinski Hamas u Izraelu, prenosi Gardijan.

Ovu vest još nisu potvrdili ni izraelski mediji ni vlasti.

Informer

 

Hamas nastavlja da odbija poziv na pregovore!

Hamas je saopštio da najnoviji predlog Izraela za primirje u Pojasu Gaze, koji je dobio od posrednika iz Katara i Egipta, ne zadovoljava nijedan od zahteva palestinskih frakcija.

Hamas je u objavljenom saopštenju za štampu dodao da će proučiti predlog, nazvavši ga „nepopustljivim“ i da će dati svoj odgovor posrednicima.

Sporazum o kojem se trenutno raspravlja za pregovaračkim stolom predviđa oslobađanje otprilike 40 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za privremeno primirje i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika koji se drže u izraelskim zatvorima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštava da je vlada Izraela odredila datum za vojnu operaciju u gradu Rafa, u južnom pojasu Gaze.

- Danas sam dobio detaljan izveštaj o razgovorima u Kairu, kontinuirano radimo na ostvarenju naših ciljeva, pre svega oslobađanja svih naših talaca i potpune pobede nad Hamasom

Ova pobeda zahteva ulazak u Rafu i eliminisanje tamošnjih terorističkih bataljona, što će se desiti, a postoji datum - objasnio je Netanjahu.

Informer

 

Grad Rafa trenutno je dom za više od milion izbeglica koje beže od sukoba u Pojasu Gaze.

Povodom izjava izraelskog premijera, portparol Hamasa, Sami Abu Zahrija, rekao je satelitskoj televiziji „Al Džazira“ u vlasništvu Katara da „pokreću sumnje u svrhu nastavka pregovora“.

U međuvremenu, 186. dana izraelskih vojnih operacija u Gazi, pokrenutih 7. oktobra 2023. kao odgovor na napad Hamasa na jevrejsku državu, palestinski broj poginulih je porastao na najmanje 33.207 mrtvih i 75.933 povređenih, prema izveštajima. iz Ministarstva zdravlja Gaze.

Informer

 

Međutim, ove brojke se ne mogu nezavisno proveriti i uključuju i civilne žrtve i pripadnike islamističkog pokreta, i ne uzimaju u obzir ljude za koje se veruje da su ostali zakopani pod ruševinama.

Prema izveštajima Izraelskih odbrambenih snaga, u operacijama pokrenutim u Gazi ubijeno je preko 13 policajaca, dok su poginula ukupno 604 izraelska vojnika, od kojih je 260 poginulo tokom kopnene operacije u pojasu Gaze.