• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logično

20.03.2024

19:35

Izrael ima brutalno oružje, može izbrisati islamske zemlje na Bliskom Istoku! Zato svi nemo gledaju pomor Palestinaca?!

Reuters

Vesti

Izrael ima brutalno oružje, može izbrisati islamske zemlje na Bliskom Istoku! Zato svi nemo gledaju pomor Palestinaca?!

Podeli vest

Pomor Palestinaca u Pojasu Gaze jasna je briga za svaku muslimansku zemlju, ali nažalost, drugi muslimanski narodi nisu pokazali očekivani odgovor. Uprkos osudama, gotovo sve muslimanske većinske države imaju pasivan odnos prema Gazi.

Dok kritikuju tekući pokolj u Gazi, i te kako su svesni da je puka kritika neefikasna istovremeno otkrivajući svoju nesposobnost da preduzmu smislenu akciju. U stvari, oni su iskreni i ozbiljni u svojoj kritici, ali to čine da bi prikrili sramotu što ne mogu više. Od diktatora do izabranog vođe, niko ne voli Izrael, ali ga napadaju samo rečima.

Ćutanje je znak nemoći

U kontekstu arapskog sveta, neki autoritarni režimi vide Palestinu kao teret. Oni ne žele da učine više za Palestinu jer misle da to negativno utiče na njihove odnose sa velikim silama. Da je Izrael okupirao celu Palestinu, ne bi bilo mnogo galame. Jer dok traje sukob, oni su pod pritiskom sopstvenog naroda. Zbog toga oni radije čekaju da se sukob završi bez njihove intervencije.

Ako se suprotstave Izraelu, ili barem postanu glasniji, biće heroji među svojim narodom. Režimi možda nemaju dobre odnose sa svojim narodom, ali ako deluju da štite bezbednost i čast arapskog naroda, sigurno će ih ceniti. Ali to se niko nije setio, niti se usudio.

Ćutanje arapskih režima takođe pokazuje da sve dok narod nije na vlasti, neće biti rešenja palestinskog problema. 

S druge strane, zločini u Palestini su očigledno problem svake muslimanske države. Nažalost, ni druge muslimanske zemlje nisu pokazale očekivanu reakciju. Ljutnja u jeziku nije mogla da se pretoči u delo jer se njihova situacija ne razlikuje od one u arapskim državama. Ili ne vide Palestinu kao svoje pitanje, ili su zaokupljeni domaćim pitanjima, ili se plaše snaga koje stoje iza Izraela. Čini se da svaka muslimanska zemlja, i arapska i nearapska, čeka da Izrael prestane da se bori.

Vojni aspekt

Postoji i značajan vojni aspekt ovog pitanja. Dok je Pakistan jedina nacija sa muslimanskom većinom koja ima nuklearne kapacitete, on je geografski udaljen od Palestine. S druge strane, susedne zemlje nemaju nuklearno oružje, pa se postavlja pitanje da li je to bio nameran izbor ili su one sprečene da nabave takvo oružje. Postojanje atomskih bombi u izraelskom arsenalu ohrabruje Tel Aviv da se ponaša tako bahato.

Izrael neće upotrebiti atomske bombe u Gazu jer bi tada i sam pretrpeo žrtve i zemlja bi bila nenastanjiva, ali može bez oklevanja bacati atomske bombe na druge zemlje. To muslimanske zemlje znaju i ne žele da se petljaju sa Izraelom. Inače, sukobi poslednjih meseci pokazali su da bi izraelska vojska bez nuklearnog oružja bila lako poražena. Međutim, prisustvo nuklearnog oružja deluje kao sredstvo odvraćanja.

Nuklearno oružje je zaista sredstvo odvraćanja. Na primer, jedini razlog zašto Severna Koreja nije napadnuta je njeno nuklearno oružje. Ako se SAD i njeni saveznici bore protiv Severne Koreje, pobediće, ali ako Severna Koreja uspe da baci jednu ili dve atomske bombe pre nego što bude poražena, neće imati smisla da se bore. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija