• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.03.2024

18:14

Netanjahu odbio Bajdenovu molbu! Izrael napada poslednje utočište Palestinaca

Shutterstock/EPA

Vesti

Netanjahu odbio Bajdenovu molbu! Izrael napada poslednje utočište Palestinaca

Podeli vest

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je molbu Džoa Bajdena da odustane od planiranog kopnenog napada na Rafu, poslednje utočište za više od milion raseljenih u Gazi, ali i grad koji Izrael smatra skloništem za islamističke borce Hamasa.

Netanjahu je danas poručio parlamentarcima da je američkom predsedniku „savršeno jasno stavio do znanja” da je Izrael odlučan da završi eliminaciju Hamasovih brigada u Rafi i da je jedini način da se to uradi ulazak na taj teren.

Dvojica lidera razgovarala su juče, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Vašington smatra kopneni napad "greškom" i veruje da bi Izrael mogao da postigne svoje vojne ciljeve na druge načine. Netanjahu je potvrdio da postoji neslaganje sa Amerikancima o potrebi ulaska u Rafu, ali ne i o potrebi eliminisanja Hamasa, dodajući da ne vidi način da se Hamas eliminiše bez uništenja preostalih bataljona.

Blinken je najavio novu posetu Bliskom istoku

Vašington je pokrenuo novu diplomatsku inicijativu za prekid vatre kako bi posle skoro šest meseci oslobodio preostale taoce, njih više od 100, i dostavio više pomoći enklavi i sprečio glad.

Glavni državni sekretar Entoni Blinken najavio je novu posetu Bliskom istoku gde će se sastati sa liderima Egipta i Saudijske Arabije kako bi razgovarali o "pravoj arhitekturi za trajni mir". Blinken do sada nije pomenuo da bi se mogao zaustaviti u Izraelu, a izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nisu obavešteni da pripreme njegovu posetu.

Prema Hamasovom ministarstvu zdravlja, u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze poginulo je skoro 32.000 ljudi. Izrael osporava taj broj i upozorava da Hamas ne navodi broj poginulih boraca. Rat je izbio nakon što je Hamas započeo krvavi napad na sela i kibuce u južnom Izraelu i muzički festival 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i otevši 253.

Nastavak pregovora o prekidu vatre

U dva prekida vatre, Hamas je oslobodio oko 100 talaca u zamenu za nekoliko stotina Palestinaca iz izraelskih zatvora. Više od 100 talaca, uključujući 19 devojčica i dvoje dece, još uvek je u zarobljeništvu. Različiti izveštaji govore da je ubijeno 60 talaca.

Pregovori o prekidu vatre biće nastavljeni ove nedelje u Katri. Prema informacijama, razgovaraće se o šestonedeljnom primirju tokom kojeg bi Hamas oslobodio 40 talaca za nekoliko stotina palestinskih zatvorenika. Ali Hamas za sada ne prihvata privremeno primirje, već traži širi plan za potpuno okončanje rata.

U suprotnom, kažu iz terorističke organizacije, neće osloboditi taoce. Izrael je poslednjih nedelja izvodio precizne napade na lidere tog islamističkog pokreta. SAD su potvrdile da je Izrael preko noći ubio Marvana Isu, zamenika komandanta Hamasovog vojnog krila u Pojasu Gaze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17