11.04.2024.

14:55

Foto: EPA/googlemaps

Planeta

Šok! Je li moguće da iza ovoga stoje Britanci?! Oglasio se FSB, slično kao "Severni tok", ali meta je bila u Crnom moru!

 

Britanske obaveštajne službe pripremale su i iskrcavanje diverzantskih grupa specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine i na naftnu platformu na Tendrovskoj prevlaci u oblasti Herson, saopštio je resor, prenose RIA Novosti.

"Od početka Severnog vojnog okruga, FSB je redovno dobijao informacije o učešću zapadnih obaveštajnih službi, pre svega britanskih, u obuci ukrajinskih specijalnih snaga. Ustanovili smo nadzornu ulogu britanskih specijalnih snaga u velikoj većini terorističkih diverzantskih akcija protiv brodova ruske Crnomorske flote i poluostrva Krim", rekao je.

Prema njegovim rečima, predstavnici Velike Britanije, pored obuke diverzanata, snabdevaju Oružane snage Ukrajine izviđačkom opremom, novim tipovima eksploziva, uključujući eksperimentalne uzorke, koristeći Ukrajinu kao poligon za testiranje, a vojno osoblje kao potrošni materijal za testiranje novih vrsta oružja i taktike za njihovu upotrebu. Britanske obaveštajne službe se ne trude da planiraju duboko promišljene akcije i detaljne operacije, a još manje brinu o bezbednosti osoblja Oružanih snaga Ukrajine“, primetio je oficir FSB.

O tome svedoči iskrcavanje ukrajinskih trupa na Tendrovsku prevlaku, koje su zaustavili FSB i rusko ministarstvo odbrane, a čija je svrha bila zauzimanje svetionika na naftnoj platformi. Ova akcija je, prema FSB, "u velikoj meri bila propagandne prirode i čak i da je sprovedena ne bi uticala na situaciju na liniji borbenog kontakta, a takođe nije opravdala napore i resurse koje su utrošile ukrajinske oružane snage".