15.05.2024.

18:59

Foto: Reuters

Planeta

Na najvećem mogućem nivou! Slovački parlament doneo odluku nakon atentata na premijera

Slovački parlament će pojačati mere bezbednosti nakon što su ovonedeljni sastanci za atentat na premijera otkazani, navodi se u saopštenju zakonodavnog tela.

Pokušaj atentata na Fica dogodio se nakon povlačenja vlade u gradu Gandlova, 190 kilometara od Bratislave. Prema pisanju medija, Fico je zadobio jednu ranu u ramenu i dve u trbušnu duplju.

- Parlament, kao odgovor na oružani napad na slovačkog premijera Roberta Fica, pojačava mere bezbednosti - navodi se u poruci na sajtu parlamenta. Neki poslanici su nakon incidenta izrazili zabrinutost u vezi sa tim, biće preduzete i mere da se obezbedi njihova bezbednost. Parlamentarni sastanci su trenutno suspendovani i neće biti održani ove nedelje.

Fico se više puta protivio isporuci oružja Ukrajini , a takođe je izjavio da bi blokirao članstvo Ukrajine u NATO , jer bi to značilo početak trećeg svetskog rata. Prema Ficovim rečima, sukob u Ukrajini je počeo još 2014. godine sa „divljujućim ponašanjem ukrajinskih neonacista“, a Rusija je bila prevarena u uverenju da će NATO prestati da se širi.

Premijer se izjasnio i protiv slanja vojnog osoblja u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, eventualno slanje NATO trupa u ovu zemlju dovelo bi do eskalacije sukoba. Fico je naveo i da Slovačka nije jedna od zemalja koje su zainteresovane da od Rusije prave neprijatelja.