21.05.2024.

11:44

Foto: shutterstock

Planeta

Vojska Ukrajine na nogama! Političari predaju Harkov Putinu?! Čudne vesti kruže mrežama: Pre užasnog sporazuma...

U članku se navodi da su mnogi vojnici u gradu ljuti zbog uspeha ruskih snaga u Harkovskoj oblasti. Neki od njih smatraju da je napredovanje ruskih snaga u ovoj oblasti rezultat nesposobnosti ili čak izdaje ukrajinskih vlasti.

„Takođe se šire i teorije zavere da bi političari u Kijevu ili Vašingtonu mogli da predaju Harkov pre užasnog mirovnog sporazuma“, ističu autori članka.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 12. maja izjavio da je položaj ukrajinske vojske u Harakovskoj oblasti izuzetno težak, posebno u gradu Volčansku koji se graniči sa Rusijom. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine priznao je da je na harkovskom pravcu operativna situacija teška i konstatovao „taktički uspeh“ ruskih trupa.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je ruska grupa „Sever“ napredovalo u dubinu odbrane neprijatelja i zauzela niz naselja u Harkovskoj oblasti. Šef ruske administracije regiona Vitalij Gančev rekao je da ruska vojska već kontroliše zapadni i severni deo pograničnog grada Volčanska.