21.05.2024.

12:10

Foto: Printskrin video

Planeta

Šta sad?! Šokantne vesti iz Turske o iranskom predsedniku! Pre smrti planirao krupan potez, detalj na helikopteru začudio sve...

Helikopter u kojem su se nalazili iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i drugi zvaničnici, srušio se 19. maja na severozapadu zemlje u regionu Verzegan. Ujutro 20. maja, potpredsednik Irana Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje da su predsednik i njegova delegacija poginuli u padu helikoptera.

List "Hürriyet" napominje da zbog starosti aktuelnog vrhovnog vođe Alija Hamneija postoji borba za vlast unutar verskog rukovodstva Irana.

„Raisi je bio deo delegacije koja će izabrati verskog vođu i bio je jedan od najjačih kandidata za to mesto. Međutim, grupa okupljena oko vrhovnog vođe želi da na tom mestu vidi sina Alija Hamneija, Mojtaba Hamneija“, piše list.

U slučaju pada helikoptera, fokus je na Raisiju, ali ministar spoljnih poslova Hosein Abdolahijan, koji je takođe poginuo, smatran je važnom figurom u iranskom režimu. On je bio jedan od predsedničkih kandidata posle Raisija. Ako je na njega bio izvršen atentat, to znači da su želeli da "ubiju dve muve jednim udarcem“, primećuje list.

"Hürriyet" skreće pažnju i na to zašto je iranskom predsedniku dodeljen helikopter sa nedovoljnom opremom, dok su druga dva helikoptera uspela da slete.

„Naprotiv, predsedniku je trebalo dodeliti najbolje opremljene helikoptere. Iako su vremenski uslovi bili opasni za helikopterske letove, zašto je predsednik odlučio da poleti?“ piše kolumnista Abdulkadir Selvi, blizak vladinim krugovima.

Prema njegovim rečima, ELT uređaj, ugrađen na vojnim i civilnim avionima i helikopterima, omogućava praćenje kretanja u vazduhu i obavezan je pri sletanju i poletanju na aerodromima.

„ELT uređaj, koji obezbeđuje satelitsko praćenje, nalazi se čak i na brodovima. Jedini izuzetak je kada piloti mogu da ga isključe kako ne bi bili uhvaćeni tokom izvršavanja tajnih misija, u avionima koje koriste obaveštajne službe. Pa zašto nije bio na helikopteru koji je prevozio predsednika? Da li se predsednik zaista prevozio helikopterom koji nije imao ni ELT uređaj?“ napominje autor.