22.05.2024.

10:38

Foto: Reuters

Planeta

Šok teorija Turaka! Da li je ovo znak atentata na iranskog predsednika?! Postoji mračna strana...

"Što se tiče smrti predsednika Raisija, da li je to korisno za Izrael? To je korisno. Svaki incident koji uznemirava Iran je koristan za Izrael. Da li bi Izrael mogao da stoji iza ovoga? Možda. Ali ne mislim da treba kriviti samo Izrael. Postoje mračni problemi u vezi s padom helikoptera koje treba razjasniti", piše kolumnista Abdulkadir Selvi, blizak vladinim krugovima.

On se takođe pita da li Iran nije mogao da instalira uređaj za praćeje na helikopter kojim predsednik leti.

"Ako u zemlji postoji samo jedan ELT uređaj, zar ne bi trebalo da bude na helikopteru koji prevozi predsednika? Zašto su helikopteri poleteli? Navodno su druga dva helikoptera promenila rutu leta kada su stigli u oblast gde je bila gusta magla. Zašto pilot helikoptera koji je prevozio predsednika nije promenio rutu", pita se on.

Prema rečima autora, važno je napomenuti da Raisi nije leteo predsedničkim helikopterom, već na helikopteru koji pripada iranskom Crvenom polumesecu.

"Da je helikopter koji je nosio Raisija bio opremljen ELT uređajem koji šalje signal u slučaju nesreće, signalizirao bi lokaciju 30 dana od trenutka pada. Dakle, pronalaženje Raisija bi bilo lakše. Pitam se da je neko možda želeo da se Raisi ne pronađe", naglašava se u publikaciji.

"Utvrđeno je da je pilotska kabina u kojoj su se nalazili piloti oborenog helikoptera zahvaćena vatrom. Utvrđeno je da su pilot i dva oficira živi izgoreli. Ispostavilo se da je glavni deo trupa s predsednikom bio odvojen od pilotske kabine. Da li je požar u pilotskoj kabini mogao biti znak ubistva",- postavlja pitanje Selvi.

Helikopter u kojem su se nalazili Raisi, Abdolahjan i drugi zvaničnici srušio se 19. maja na severozapadu Irana, u regionu Verzegan. Ujutro 20. maja, iranski potpredsednik Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje o smrti predsednika i njegove delegacije. Delegacija se vraćala helikopterom nakon posete Azerbejdžanu, gde su Raisi i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev prisustvovali ceremoniji otvaranja hidroelektrane Giz Galasi i puštanja u rad hidroelektrane Khudaferin na graničnoj reci Araks.