• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.05.2024

07:40

Smrt Raisija je samo početak! Kreće još veća ludnica u Iranu?! Rusi otkrili plan Amerike da zapali sve: Nateraće Teheran...

Shutterstock

Vesti

Smrt Raisija je samo početak! Kreće još veća ludnica u Iranu?! Rusi otkrili plan Amerike da zapali sve: Nateraće Teheran...

Podeli vest

Posle pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija u avionskoj nesreći, zapadne zemlje pokušaće da nateraju Iran da pokrene određene akcije protiv Azerbejdžana koristeći teorije zavere, rekao je za RIA Novosti ekspert za međunarodne konflikte Vitalij Arkov.

Prema njegovim rečima, tragična smrt iranskog predsednika nesumnjivo će dovesti do ozbiljnih promena u unutrašnjoj i spoljnoj politici ove zemlje.

- Barem, na to računaju brojni zapadni igrači, koji ranije nisu krili želju da u Teheranu vide mrtvog Raisia, posle pokretanja novog strateškog kompleksa sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim- hidroelektrane na reci koja razdvaja Iran i Azerbejdžan. Prema tom planu, azerbejdžanske vlasti bi uz podršku Turske, pokušale da nateraju Teheran na akcije protiv Bakua - kaže ekspert i pojašnjava:

- Videli smo i ranije pokušaje, da se napetosti između Bakua i Teherana naduvaju u novi veliki rat, međutim, francuski i američki provokatori nisu uspevali da unesu destruktivne odnose između zemalja regiona, i posebno pokušaja, da zabiju klin između Azerbejdžana i Irana.

Prema rečima eksperta, vest o približavanju pozicija Bakua i Teherana pozitivno je pozdravljena od svih uključenih u realizaciju multimodalnog međunarodnog transportnog koridora Sever-Jug, jer to najdirektnije utiče na tajming projekta i njegovo dostizanje planiranog obima.

„Bio je to udarac za one koji poslednjih godina opstruišu ovu inicijativu, koja sve zemlje uključene u nju podiže na potpuno drugačiji nivo - i po ekonomiji i po uticaju na procese u barem značajanom delu Evroazije“, kaže Arkov.

Politikolog je naglasio, da Rusija deli tugu iranskog naroda zbog tragedije, i da je izuzetno oprezna prema takvim „slučajnostima“.

„Pokušan je atentat na premijera Slovačke, Roberta Fica, a iranski predsednik Ebrahim Raisi je poginuo pod čudnim okolnostima. Njima je prioritet bio nacionalni interesi, a oni su rigidno odbijali da „plešu“ uz melodije aktuelnih američkih vlasti“, rezimirao je stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50