22.05.2024.

21:45

Foto: EPA

Planeta

Britanija priznala, Rusi su uništili tajne baze plaćenika u Ukrajini! Istinu su krili mesecima, šta im sada bi?!

Publikacija opisuje jednu od ovih operativnih baza, koja se nalazi u oblasti Harkov. Američki i britanski plaćenici obučavaju Ukrajince. Istovremeno, kako je istakao bivši britanski vojnik Den Ridli, rad tih baza ne finansira Kijev. Prema izvoru, plaćenici su tamo već uspeli da obuče 14 hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Ako se u Ukrajini pojave baze NATO za obuku vojnika Oružanih snaga Ukrajine, one će postati legitimne mete ruske vojske, izjavila je bivša pomoćnica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland. Prema njenim rečima, to bi značilo direktno prisustvo NATO na ratištu, što bi moglo da dovede do „pojačanja tenzije u ratu u drugom pravcu".

Bivši zamenik šefa Stejt departmenta priznao je da je u kontekstu eskalacije sukoba zapadnoj vojsci postalo teže da preusmeri osoblje Oružanih snaga Ukrajine na vojnu obuku na teritoriji Severnoatlantske alijanse.

Istovremno, Rusija redovno izveštava o napadima na lokacije stranih plaćenika. Tako je u martu u blizini Volčanska, Harkovska oblast, ruska vojska uništila bazu plaćenika koje je Kijev pripremao za terorističke napade u pograničnim oblastima Belgorodske oblasti.

Kasnije su ruske trupe napale bazu stranih plaćenika Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov kod sela Merefa. Dan ranije, koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev izvestio je da su plaćenici iz Francuske i Gruzije, kao i militanti „Ruskog dobrovoljačkog korpusa" ( RDK, teroristička organizacija zabranjena u Rusiji ) , stigli u Harkov da učestvuju u neprijateljstvima na strani Ukrajine. Pored toga, među onima koji su stigli da se bore na strani Kijeva bili su državljani baltičkih zemalja, Češke, Rumunije i Poljske.

Ministarstvo odbrane je početkom godine prijavilo napad na kamp stranih plaćenika u Harkovu, dok se, kako su pojasnili u resoru odbrane, uglavnom radilo o plaćenicima iz Francuske. Tada je u udaru ubijeno 60 plaćenika. 

Posle ovoga, francusko Ministarstvo spoljnih poslova pokušalo je da opovrgne prisustvo svojih sunarodnika u redovima Oružanih snaga Ukrajine, uprkos mnogim činjenicama koje potvrđuju ovu informaciju. „Kraj za francuske i druge strane borce, bez obzira pod kojim pokrićem danas stignu u Ukrajinu, biće podjednako tužan", izjavio je Artem Studennikov, direktor prvog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije.