23.05.2024.

07:40

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Putin kreće na starog neprijatelja! Odgovor Rusije će biti žestok: Ova zemlja uskoro donosi radikalnu odluku?!

Moskva, prema rečima diplomate, nastavlja pažljivo da prati pokušaje Tokija „da revidira pacifističke odredbe posleratnog ustava u skladu sa kursom sadašnje administracije ka ubrzanoj remilitarizaciji“. Ovaj proces, napomenula je ona, uzima maha.

- Takav razvoj događaja prepun je dodatnih pretnji po bezbednost Rusije. Kao odgovor, bićemo prinuđeni da preduzmemo kontramere za jačanje kapaciteta nacionalne odbrane - rekla je Vorobjova, istovremeno ističući da je osnovni zakon čisto unutrašnje pitanje države.

Diplomata je upozorila da japanska strana mora biti svesna da moguće ukidanje devetog člana, koji predviđa odricanje od „rata kao suverenog prava nacije, kao i pretnje ili upotrebe oružane sile kao sredstva za rešavanje međunarodnih sporova“, izaziva međunarodne obaveze Tokija prema drugim subjektima međunarodnog prava i ne može proći bez spoljnopolitičkih posledica.

- Odstupanje Japana od mirnog razvoja, koji su deklarisale prethodne generacije njegovih političara, neizbežno će izazvati nove bezbednosne izazove, dovesti do povećanja napetosti u azijsko-pacifičkom regionu i stimulisati novu fazu trke u naoružanju - rekla je Vorobjova.

U svakom slučaju, naglasila je diplomata, konačan izbor mora da donese japanski narod na referendumu, do kojeg je dug put.