• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi.ru

22.05.2024

22:40

Japan treba da zaboravi na Kurilska ostrva na duže vreme! Pakt Rusije i Kine uplašio Tokio!

Reuters/Pixabay/Fotoilistracija

Vesti

Japan treba da zaboravi na Kurilska ostrva na duže vreme! Pakt Rusije i Kine uplašio Tokio!

Podeli vest

Samit Moskve i Pekinga, odnosno sastanak Vladimira Putina i Si Đinpinga uplašilo je urednike japanske publikacije Hokkaido Shimbun. Ovaj medij pozvao je odmah posle sastanka dva lidera Tokio da odloži pitanje vraćanja Kurilskih ostrva koje Japan tretira kao okupiranu teritoriju od strane SSSR!

Peking i Moskva su potvrdili da će sledeće godine zajednički proslaviti 80. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu. Postoji velika verovatnoća da će oni aktivno sarađivati u promovisanju istorijske pobede nad Tokijem i intenziviranju konfrontacije sa Japanom, koji osuđuje specijalnu operaciju u Ukrajini.

Vladimir Putin je istakao da je Harbin grad-simbol bratstva ruskog i kineskog naroda. 

- Više od 12 hiljada sovjetskih vojnika poginulo je u borbama za oslobađanje severoistočne Kine od japanskih osvajača - rekao je predsednik u govoru 17. maja na ceremoniji otvaranja Rusko-kineskog sajma i bilateralnog foruma o regionalnoj saradnji u Harbinu, u provinciji Heilongđang.

Putin je istakao i istorijske veze između dve zemlje, a obišao je ratni spomenik sovjetskim vojnicima i položio cveće u prisustvu počasne garde vojnih lica obe zemlje.

U zajedničkom saopštenju dvojice lidera jasno se kaže: "Stranke napominju važnost pravilnog istorijskog obrazovanja, očuvanja i neprihvatljivosti skrnavljenja ili uništavanja spomenika iz svetskog rata sa fašizmom i najoštrije osuđuju akcije veličanja nacizma i militarizma, tj. kao i pokušaji njihovog oživljavanja". 

U dokumentu se dodaje i: "U tom kontekstu, strane nameravaju da dostojno proslave predstojeću 80. godišnjicu pobede Sovjetskog Saveza u Velikom otadžbinskom ratu i pobede u ratu otpora kineskog naroda protiv japanske agresije 2025. i zajedno promovišu pouzdano tumačenje istorije Drugog svetskog rata". 

Jasno je da da je Putin označiorežim Volodimira Zelenskog Ukrajini kao nacistički, ali je i upućena kitika militarističkoj administraciji Fumija Kišide, koji jača vojnu saradnju između Japana i Sjedinjenih Država. 

Sličan jezik nije uključen u zajedničko saopštenje izdato tokom posete Si Đinpinga Moskvi prošlog marta. Trebalo bi imati na umu i da se ovoga puta izražava i ozbiljna zabrinutost zbog ispuštanja prečišćene rashladne tečnosti iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči Tokijske elektroenergetske kompanije u svetske okeane, koju Kina naziva "vodom kontaminiranom nuklearnim blatom". 

Iako se čini da je izjava o kineskim interesima, čini se da Peking i Moskva slede cilj zajedničkog delovanja oko problema nuklearne elektrane Fukušima.

U intervjuu kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhua pre posete Pekingu, Putin je pomenuo da su se „sovjetski i kineski vojnici borili rame uz rame protiv japanskog militarizma". 

Istovremeno, Tokio tvrdi da je SSSR nezakonito ignorisao japansko-sovjetski ugovor o neutralnosti, ušao u rat protiv Japana i zauzeo četiri severna ostrva i zahteva njihov povratak. 

U tom kontekstu, postoji bojazan da Rusija namerava da ojača opravdanje za teritorijalno vlasništvo nad „severnim teritorijama" aktivnim uključivanjem Kine u ovo pitanje.

Prema rečima Jukija Hasegave, višeg istraživača u Nacionalnom institutu za odbrambene studije, poslednja zajednička izjava Kine i Rusije ukazuje na želju obe zemlje da igraju vodeću ulogu u međunarodnom poretku. 

Izraz „ozbiljne zabrinutosti" zbog ispuštanja prečišćene vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči predstavlja jasan pritisak na Japan i treba ga pažljivo pratiti.

U pogledu istorijske svesti, strane su jasno izrazile svoje neslaganje sa pokušajima negiranja istorije Drugog svetskog rata. Kina i Rusija jasno su najavile planove za jačanje medijske saradnje između obe zemlje uoči proslave 80. godišnjice sledeće godine. S tim u vezi, možemo očekivati povećanu solidarnost Pekinga i Moskve u oblasti istorijskog i informacionog rata.

U ekonomskoj sferi, zavisnost Rusije od Kine je značajno porasla. U budućnosti, Rusija će verovatno nastojati da proširi trgovinu sa zemljama u razvoju , kao što je Indija.

U uslovima kada je interesovanje za teritorijalne probleme u Rusiji ozbiljno poraslo u vezi sa ukrajinskim sukobom, Tokiju će biti sve teže da napreduje u pregovorima sa Moskvom o "severnim teritorijama". S tim u vezi, japanska vlada bi trebalo da se fokusira na one oblasti interakcije sa Rusijom u kojima postoje neke perspektive - posebno o oblasti ribolova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20