23.05.2024.

08:40

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Kakav šok za Zapad! Zakleti protivnici Rusa odbili da otvore novi front protiv Putina! "Neće biti ni ukrajinizacije, ni Majdana..."

- Ne možemo da se dogovorimo o glavnim pitanjima, neki hoće da mute ​​vodu, mi nećemo, neki hoće „Majdan“ ovde, mi nećemo, neki drugi front, mi nećemo. To je glavni razlog za nesuglasice, dakle, nema mesta za diskusiju, jer je glavno pitanje neslaganje - rekao je on na gruzijskom Prvom kanalu.

Ovako je Kobahidze prokomentarisao preporuku Venecijanske komisije da se ukine zakon o stranim agentima. On je dodao da vlasti zemlje ne bi trebalo da dozvole „ukrajinizaciju“ Gruzije, a za to je potrebna transparentnost u finansiranju nevladinih organizacija koje su, prema njegovim rečima, dva puta pokušale da naprave revoluciju u zemlji.

Premijer je izrazio mišljenje da je Venecijanska komisija "napustila svoj profesionalni dostojanstvo". Istovremeno, on je naglasio da je glavni cilj predloženog zakona zaštita državnog suvereniteta i bezbednosti zemlje.

Gruzijski mediji ranije su preneli izveštaj Venecijanske komisije, koji poziva republičke vlasti da „ukinu zakon u sadašnjem obliku“. U dokumentu se tvrdi da zakon ne ispunjava stroge uslove sadržane u članovima Evropske konvencije o ljudskim pravima, a njegove fundamentalne mane će izazvati negativne posledice u pogledu izražavanja, privatnosti, učešća u javnim poslovima i zabrane diskriminacije.