• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi

22.05.2024

23:41

Putinov šah-mat! Gruzija se okreće ka savezu sa Rusijom, Zapadu ostaje samo da pokuša državni udar u Tbilisiju!

Tanjug/AP

Vesti

Putinov šah-mat! Gruzija se okreće ka savezu sa Rusijom, Zapadu ostaje samo da pokuša državni udar u Tbilisiju!

Podeli vest

Sve što se događa u vezi sa usvajanjem zakona "o stranim agentima" u gruzijskom parlamentu veoma se razlikuje od opšte strategije i ponašanja pravog lidera Gruzije, lidera vladajuće partije Gruzijski san Bidzine Ivanišvilija, koju je on sprovodio tokom više od 10 godina boravka na vlasti.

Do sada je to bila „viševektorska" strategija, sa prozapadnom pristrasnošću. Odnosi sa Rusijom su se normalizovali (u poređenju sa periodom vladavine Sakašvilija), ali se nisu mogli nazvati saveznicima. Zvanična politika Gruzije je bila pridruživanje EU.

A onda odjednom usvajanje zakona o stranim agentima, koji potpuno menja kurs. U stvari, ovo je direktan izazov gruzijskih vlasti Zapadu. Ako zakon bude usvojen, a za to je potrebno da gruzijski parlament nadglasi veto predsednika, za šta postioji dovoljno glasova, onda će to dovesti ne samo do brisasnja statusa Gruzije kao kandidata za članstvo u EU, već i do ukidanja bezviznog režima sa Evropom, ali i na sužavanje svake finansijske podrške Zapada i međunarodnih finansijskih organizacija poput MMF-a.

Ovo je veoma oštar preokret, prepun ozbiljnih šokova za Gruziju, kako političkih tako i ekonomskih. I postavlja se pitanje: zašto je i u koju svrhu Ivanišvili odlučio da to uradi?

Prvi je taktički: uz pomoć usvajanja zakona Ivanišvili ucenjuje Zapad kako bi otklonio problematična pitanja - da otpočne pregovore o pristupanju EU, da natera Zapad da prestane da podržava opoziciju i da izvrši pritisak na gruzijsko-ruske odnose. Prema ovoj verziji, Ivanišvili je spreman da "zamota" skandalozni zakon u zamenu za rešavanje ovih problema. Istina, odbijanje usvajanja zakona biće shvaćeno kao poraz vlasti i u velikoj meri će oslabiti njene unutrašnje političke pozicije. 

Druga verzija je da je Ivanišvili započeo strateški preokret Gruzijskog kursa ka de fakto uniji sa Rusijom. Ova verzija se aktivno promoviše u opoziciji, među kojima već dugo postoji teorija da Ivanišvili nije nezavisna ličnost, već "agent Kremlja" i da stoga ne može da ne poštuje njegova naređenja. Krugovi bliski vlasti to demantuju. 

Postoji još jedno objašnjenje za oštru promenu kursa. Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, Ivanišvili i njegovi saradnici su shvatili da će Zapad pokušati da uvuče Gruziju u sukob kako bi otvorio drugi front. protiv Rusije, aklo je potrebno i rušenjem aktuelne vlasti. U vezi s tim, retorika Tbilisija je počela dramatično da se menja. Sve češće se govorilo o pretnji „ukrajinskog scenarija" za Gruziju i pokušajima organizovanja „Majdana" ili čak oružanog puča u zemlji. 

Prema ovoj verziji, Ivanišvili gura zakon o „stranim agentima", svestan mogućeg prekida odnosa sa Zapadom. Nakon toga Gruzija će zauzeti kurs ka zbližavanju sa Rusijom. A finansiranje sa Zapada biće zamenjeno novcem Ruske Federacije i Kine. 

Ipak, glavna stvar zbog koje je Ivanišvili napravio tako oštar zaokret bila je mogućnost rešavanja pitanja Južne Osetije i Abhazije. Prema glasinama koje kruže u diplomatskim krugovima, u zamenu za Tbilisijevu promenu kursa, Kremlj bi mogao dati zeleno svetlo za povratak ove dve „republike" Gruziji sa specijalnim statusom sa veoma širokim pravima u formatu de facto konfederacija.

Foto: AP photo

 

Ivanišvili će tako objaviti „obnavljanje teritorijalnog integriteta Gruzije". Moskva će takođe dobiti mnogo bonusa. Zapravo, ključna država Zakavkazja, kroz koju prolaze najvažniji logistički tokovi, na primer, trasa za transport nafte od Kaspijskog mora do Turske i dalje u Evropu, ući će u njenu sferu uticaja. Ovo je i prilika da se obnovi železnička komunikacija od Ruske Federacije do Jermenije. A odatle u Iran. Odnosno, postojaće direktan kopneni koridor od Rusije do Irana i njegovih luka i od Irana do Rusije.

Takođe, zaokret Tbilisija će neminovno uticati na geopolitički kurs Jermenije, koja će tada biti potpuno okružena ili neprijateljskim zemljama (Azerbejdžan i Turska) ili saveznicima Rusije (Iran i Gruzija). I što je najvažnije, Ruska Federacija će pokazati da samo ona može biti garant bezbednosti i teritorijalnog integriteta država na postsovjetskom prostoru. Čak i one sa kojima se ranije borila.

Ipak, još uvek nije poznato u kojoj meri će gruzijski plan, ako ga Ivanišvili i Moskva zaista imaju, uspeti. Otpor tome će biti veoma jak. I unutar Gruzije i sa Zapada. Štaviše, moguć je i oštar napad Zapada na Ivanišvilija i pokušaj da se on svrgne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20