24.05.2024.

10:46

Foto: EPA

Planeta

Moćni Rus iz senke retko se oglašava, sada njegove reči seku kao nož! Moskva skinula rukavice: Direktno su umešani!


- Već sada možemo sa sigurnošću da kažemo da je ukrajinska vojna obaveštajna služba direktno povezana sa ovim napadom. Utvrdićemo sve okolnosti zločina i svi umešani biće procesuirani - saopštio je Bortnjikov na sednici Saveta rukovodilaca organa bezbednosti i specijalnih službi zemalja-članica ZND u Biškeku.

Kako je rekao, već je uhapšeno više od 20 osoba umešanih u teroristički napad, među kojima su i saučesnici i izvršioci zločina.

- Dvojica od četiri učesnika napada stigla su u Rusiju iz Turske neposredno pre terorističkog napada - dodao je Bortnjikov.

Direktor FSB-a precizirao je da su pripremu, finansiranje, napad i bekstvo terorista koordinirali preko interneta pripadnici "Glasa Horasana" iz avganistansko-pakistanske zone DAEŠ.

- Teroristi su dobili jasnu komandu da se, nakon što izvrše teroristički napad, upute ka ukrajinskoj granici, gde je na toj strani pripremljen 'prozor' - podsetio je direktor FSB-a.

Cilj naručilaca

Jedan od ciljeva naručilaca terorističkog napada bio je narušavanje odnosa između zemalja ZND uz pomoć verskih i nacionalnih faktora, naveo je Bortnikov.

- Naši geopolitički protivnici očekuju da će uništiti jedinstvenu međunacionalnu i međuversku ravnotežu koja je nastala tokom dugog perioda suživota naših naroda - poručio je on, zahvaljujući se kolegama iz specijalnih službi država članica ZND na podršci i pomoći.

Istraga se vodi uz asistenciju obaveštajnih službi iz Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i Uzbekistana, dodao je Bortnjikov.

- Želim da uverim sve da će se sve okolnosti zločina utvrditi i da svi koji su u njemu umešani neće izbeći kaznu - istakao je on.

Podsetimo, u terorističkom napadu na posetioce koncerta 22. marta u „Krokus siti holu“ poginule su 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba.