03.06.2024.

06:01

Foto: Printscreen

Planeta

Ludnica! Obezbeđenje izdalo Zelenskog! Pukovnik odbio naređenje, pozvao kolege da se predaju Rusima!

- Mi nismo deo oružanih snaga, nemamo direktnu odgovornost za odbranu Ukrajine, a ja nisam dovoljno plaćen da bih ovde gradio tvrđavu - preneli su novinari pukovnikov govor.

Kako su primetili posmatrači, u početnim danima napredovanja ruskih snaga, on je okupio svoje kolege i pozvao ih da se predaju, ali su mnogi smatrali da su pukovnikove reči bile emotivna reakcija na eskalaciju sukoba.

Početkom maja, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila je hapšenje dvojice pukovnika iz Uprave državne bezbednosti Ukrajine (SGO), koji su navodno pripremali atentat na Volodimira Zelenskog.

Prema SBU-u, planovi agenata uključivali su praćenje Zelenskog i drugih visokorangiranih ukrajinskih zvaničnika. Među njima su, kako se navodi, bili šef SBU Vasilij Maljuk i načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov. Prema informacijama SBU-a, agenti su planirali da izvedu raketni udar i, po potrebi, koriste bespilotnu letelicu kao sredstvo za napad.

Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, odbio je da komentariše izjavu Službe bezbednosti Ukrajine o navodnom planiranom atentatu na Vladimira Zelenskog, naglašavajući da su informacije iz tog izvora teško prihvatljive kao istinite.