30.05.2024.

06:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Udarno! NYP javlja: Bajden naterao Ukrajinu na povlačenje! Haos kod Harkova, jedan potez izazvao sveopštu paniku!

To je dovelo do napuštanja teritorija i pada morala vojnika Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u članku.

Sporo kretanje američke pomoći i restriktivna politika Bajdenove administracije primorali su Ukrajinu da se povuče u borbi protiv Rusije, dok ruska vojska nastavlja ofanzivu u oblasti Harkova, piše „Njujork Post“.

- Sada Rusi imaju inicijativu na celom poprištu vojnih operacija. Oni diktiraju mesto, vreme, intenzitet i tempo vojne akcije - rekao je za novine Džordž Baros iz Vašingtonskog instituta za proučavanje rata.

Kašnjenje u isporuci oružja koštalo je Ukrajinu, primoravajući je da ustupi dodatnu teritoriju i stvarajući moralnu krizu.

- Ukrajinske snage se osećaju napušteno. Moral je nizak i oni ne osećaju podršku - rekao je Baros.

Američka tehnika polako stiže do linije fronta, razbacujući ukrajinske snage. Čak i kada američke zalihe oružja i municije konačno stignu u Ukrajinu u velikim količinama, malo je verovatno da će to biti dovoljno da zemlja pokrene efikasnu kontraofanzivu protiv Rusije.

- Taktička situacija za Ukrajince će se poboljšati, ali operativna situacija, mislim da se neće poboljšati, osim ako ne dođe do značajne promene politike - rekao je Baros, ukazujući na restriktivna pravila angažovanja koja zabranjuju ukrajinskim snagama da napadaju ruske snage. na glavnoj teritoriji Rusije.

- Dajemo im dovoljno da izbegnemo katastrofu kada stvari postanu zaista loše, ali to nije dovoljno. Sve dok imamo politiku koja namerno vezuje ruke Ukrajincima na leđima, sve dok šaljemo pomoć na način da ruska komanda bude u stanju da joj se suprotstavi, nećemo dozvoliti Ukrajincima da uspeju - uveren je Baros.