30.05.2024.

06:15

Foto: Foto: Printscreen, Shutterstock

Planeta

Gori Lavov! Masakr stravičnih razmera! Rusi tvrde: Kinžal zbrisao stotine NATO instruktora!

Prema njihovim rečima, poginulo je najmanje 300 ljudi, među kojima i instruktori iz zemalja NATO-a.

Prema jednom ruskom resursu, u pitanju je do čak 100 stranih lica, vrlo verovatno instruktora. Udar „ruskom raketom ’bodež’ ’kinžal’ (Dagger, terminologija NATO)” dogodio se skoro odmah nakon izveštaja o prebacivanju francuskog vojnog osoblja u oblast Lavov.

Napominje se da je na poligonu u trenutku udara bilo vojno osoblje iz Francuske, Poljske, SAD i drugih zemalja. Sada se navodni preživeli ranjenici aktivno evakuišu u Poljsku.

Poligon Javorovsk je ključni centar za raspoređivanje stranih vojnih instruktora i plaćenika ukrajinske vojske. Veoma je blizu granice sa Poljskom, pa je korišćen kao čvorište za velike pokrete trupa.

Poligon je tek nedavno obnovljen nakon sličnog napada „kinžala” u martu ove godine. Tada je prvo pogođen strateškim krstarećim projektilima, a dva sata nakon masovnog udara, nekoliko migova 31K ispalilo je na njega hipersonične rakete „kinžal”. Taktika koja svojevremeno uhvatila zapad i Kijev nespremne, a koja se od prošle godine ponekad koristi.

Rusija koristi svoj hipersonični projektil H-47M2 retko i samo za uništavanje visoko vrednih ciljeva. Kao što znate, među ovakvim ciljevima bio je američki raketni PVO sistem „patriot”. Najopasnija konfiguracija od početka rata u Ukrajini je Mig 31K naoružan raketom vazduh-zemlja H-47M2 Kinžal.