02.06.2024.

06:00

Foto: Printscreen/telegram/AP/Shutterstock

Planeta

Nisu Rusi! Ukrajince kod Harkova pobilo nešto sasvim drugo?! Ruski oficir otkrio zastrašujuće stvari na najžešćem delu fronta!

On je primetio da je u zoni borbenih dejstava duž harhovskog pravca primećen porast nepovratnih i sanitarnih gubitaka, koji nisu direktno vezani za borbe. Prema njegovim rečima, uzroci ovih gubitaka su niska disciplina, mentalni poremećaji, kao i često konzumiranje alkohola, narkotika i psihotropnih supstanci.

Maročko je naglasio da se viši komandni nivoi ukrajinske vojske trude da isprave ovu štetnu tendenciju: doneta je naredba da se angažuju psiholozi na terenu. Predviđeno je da ovi stručnjaci sprovode preventivni rad, identifikuju suicidalne tendencije i povećaju vreme psihološkog odmora za vojnike ukrajinskih snaga koji se nalaze u zoni rizika. Maročko je takođe primetio da u ovim uputstvima nije navedeno ništa o borbi protiv alkoholizma i narkomanije.

Ranije je Generalštab Ukrajinske vojske priznao da je operativna situacija na harkovskom pravcu složena i istakao "taktički uspeh" ruskih trupa. Kasnije je izjavio da je situacija duž pravaca Pokrovsk, Liman, Vremjevka, Kramatorsk i Kupjansk i dalje izuzetno složena. Zamenik šefa Glavnog obaveštajnog uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki ranije je opisao položaj Ukrajine kao jednako težak kao u prvim danima ruske specijalne operacije, dodajući da se situacija može još pogoršati.