30.05.2024.

23:00

Foto: Reuters/ap/shutterstock

Planeta

Haos u Kijevu, kakav preokret! Zelenski smenio sve Bajdenove ljude! Poslao mu opasnu video poruku, a onda povukao radikalan potez!

"Gnev Zelenskog teško da je usmeren samo na Belu kuću. On je uklonio neke visokorangirane ukrajinske zvaničnike koji su poslednjih nedelja smatrani najbližima Vašingtonu“, navodi publikacija.

List ukazuje na direktne napade Zelenskog na američkog predsednika Džoa Bajdena. Tako je u svojoj video poruci američkog lidera uvrstio među one koji ostaju na marginama samita o ukrajinskoj „formuli mira“ u Švajcarskoj.

Istovremeno, kako navodi Washington Post, američki zvaničnici insistiraju da glavni aspekti odnosa Vašingtona i Kijeva ostanu čvrsti. Kako je preneo Bloomberg, Bajden najverovatnije neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, pošto u isto vreme mora da prisustvuje skupu sredstava za svoju predizbornu kampanju u Kaliforniji.

U Švajcarskoj će se održati konferencija o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna. Na sastanak su pozvani predstavnici oko 160 država.

Kako je na Telegram kanalu napisala zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Rusija je više puta izjavila da „neće i nema nameru“ da učestvuje na „sledećem sastanku po formuli Zelenskog“, objasnio je ambasador u Bernu Sergej Garmonjin, Moskva odbija da prisustvuje događaju, jer je svrha konferencije da se postavi ultimatum Rusiji.

Istovremeno, Moskva je više puta nagovestila da je spremna za mirovne pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou.