• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

30.05.2024

14:10

Nije dobro! Italijani javljaju: Otvara se novi front na Balkanu, a Srbija... Žarišta širom Evrope samo što nisu eksplodirala!

Reuters/shutterstock

Vesti

Nije dobro! Italijani javljaju: Otvara se novi front na Balkanu, a Srbija... Žarišta širom Evrope samo što nisu eksplodirala!

Podeli vest

Rat će biti veoma dug, ali ne ovaj rat u Ukrajini, koji je Kijev već izgubio i čija je demotivisana vojska u rasulu, već će se uskoro otvoriti novi frontovi, od Kavkaza do Balkana, piše italijanski sajt "Elektomagacine".

Ukrajinski lideri više ne nalaze ništa drugo nego da pribegavaju sve neefikasnijim terorističkim napadima, ne zato što veruju da će time preokrenuti tok sukoba, već da pokažu izvesnu operativnu vitalnost. Njihov cilj je da što duže vreme dobijaju pomoć, a posebno novac sa Kolektivnog zapada.

U međuvremenu se, potpuno nepotrebno, generacije Ukrajinaca šalju u klanicu.

Nejasno je kada će Rusija zadati poslednji udarac. Možda to Rusija upravo sada radi. A nejasno je i da li će ruske trupe ući u Kijev. U stvari, to i nije cilj Moskve. To znači da je ruska savest mirna i da Rusija diktira uslove.

vi je dobro poznato da je rat protiv Ukrajine samo prva epizoda mnogo šireg sukoba. Ovo je samo početak direktnog sukoba Moskve sa Vašingtonom i njegovim saveznicima. Već sada možemo da predvidimo sledeće frontove koji bi mogli uskoro biti otvoreni.

Dva takva frontova nalaze se na Kavkazu i Balkanu.

Obojene revolucije

Već nedeljama u Gruziji Vašington pokušava da pokrene novu obojenu revoluciju. Demonstranti, ojačani iskrivljenim ogledalima zapadnih medija, protestvuju protiv "ruskog zakona". Ovaj zakon koji je usvojila većina u parlamentu. Njime se reguliše prisustvo i delovanje stranih nevladinih organizacija u Gruziji. A to su instrumenti koji omogućavaju da se politički izbori uslovljavaju iz inostranstva.

Demonstracije koje je podržala predsednica Republike Salome Zurabičvili, nekadašnja naturalizovana državljanka Francuske, koja je izabrana upravo zahvaljujući podršci nevladinih organizacija, koje su povezana sa Sorošem i njegovim sveprisutnim Otvorenim društvom.

Pokušaj je propao. Usvojen je "ruski zakon". Tada je Vašington najavio preispitivanje ekonomskih i odbrambenih sporazuma sa Tbilisijem.

Foto: Reuters

 

Ali Evropska unija je otišla dalje. Preko jednog od svojih komesara, ona je zapretila šefu gruzijske vlade, koga smatra "proruskim", da će završiti kao slovački premijer Robert Fico.

- Pazi da ne završiš kao Fico - izgovorio je komesar.

Međutim, jasno je da Kavkaz u strategiji NATO-a predstavlja drugi front koji treba da bude otvoren, s obzirom na skori kolaps ukrajinskog fronta.

To bi bio još jedan proksi (posrednički) rat, koji će pokušati da naruši ne samo ravnotežu u Gruziji, već i u Jermeniji. Sve to otvara nova pitanja i nove obaveze za Moskvu, s obzirom na složenost kavkaskog mozaika.

Novi rat na Balkanu

Najzad, tu je i Balkan, sa napetostima između Moldavije, koja je sve bliža NATO-u, i pobunjenih pokrajina koje gledaju ka Moskvi, poput Pridnjestovlja i Gagauzije.

Ali, pravi novi front na Balkanu predstavlja Srbija. Nedavna rezolucija Generalne skupštine UN događaja u Srebrenici, koju je nametnuo Vašington, dovela je, kao što se i moglo očekivati, do proglašenja nezavisnosti Republike Srpske. Srpska komponenta takozvane bosanske federacije dugo je bila na meti odluka evropskog komesara, koje je nametao NATO i koje su uvek bile u korist bosanskih muslimana.

Foto: Shutterstock/EPA

 

Rezolucija Skupštine UN je dovela do ubrzanja proglašenja nezavisnosti Republike Srpske.

Secesija bi mogla da isprovocira intervenciju NATO-a i da izazove novi rat sa Beogradom, koji ne može da napusti bosanske Srbe.

U novi balkanski rat bila bi neminovno uvučena Moskva, zato što je Srbija njen najsigurniji saveznik na Balkanu.

Kavkaz i Balkan su dva nova fronta koja će verovatno uskoro biti otvorena. Možemo da ovaj rat definišemo kako hoćemo, kao hibridni, asimetrični ili posrednički.

Mi smo, zaključuje sajt "Elektomagacine", svedoci prvih etapa ovog dugog rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50