01.06.2024.

06:10

Foto: Shutterstock, Pngwing

Planeta

Udarno! Rusija zbrisala tri bunkera puna NATO oficira?! Šokantan udar na zapadu Ukrajine, čekali F-16, a sa neba došlo...

Napad je izvršen raketama Kinžal, a u napadu su uništena tri bunkera. U tim bunkerima su bili smešteni komandno mesto ukrajinskog vazduhoplovstva, centar za obuku i spavaonica za nekoliko stotina vojnih lica.

Novinari su napad nazvali „očaravajućom operacijom uništavanja infrastrukture stvorene za američke borce“. Na poligonu se radilo na pripremi za prijem aviona F-16.

„Ukrajince su ovde obučavali instruktori iz Holandije, Češke i Španije, svi su živeli u bunkerima“, piše Moskovski komsomolec.

Još nema tačnih podataka o broju poginulih vojnih lica na poligonu. Izvori navode brojke od 380 do 410 ljudi.

Ranije su mediji izvestili da su oficiri NATO-a ubijeni tokom napada na poligon u Javorovskom u oblasti Lavov. Vojni dopisnici precizirali su da bi broj poginulih mogao da premaši 150 ljudi.

Jutros je prijavljen masovni udar ruskih oružanih snaga na poligon. Od početka postojanja Severnog vojnog okruga, na ovom objektu su stacionirani strani instruktori iz raznih zemalja, gde su obučavali ukrajinske vojnike.

Napad je izvršen aerobalističkom raketom Kinžal. Sam poligon je nazvan „ključnim logističkim čvorištem ukrajinskih oružanih snaga“ koje je uključeno u transfer zapadne vojne opreme.

Uništenje mete dogodilo se skoro odmah nakon što su ukrajinski izvori javili da se francuske trupe prebacuju u oblast Lavov. Drugi kontingent, prema Resident.ua, bio je stacioniran u Odesi.