• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.06.2024

06:00

Konačno! Putin otkrio tajnu koju je dugo čuvao! Svet je ovo čekao, evo kako je zapravo sve počelo: Pitao sam ih...

Reuters/shutterstock

Vesti

Konačno! Putin otkrio tajnu koju je dugo čuvao! Svet je ovo čekao, evo kako je zapravo sve počelo: Pitao sam ih...

Podeli vest

Najčešće pitanje koje se postavlja deci jeste "Šta želiš da budeš kada porasteš?" Devojčice obično žele da postanu balerine, glumice ili pevačice, a dečaci - superheroji koji će spasiti svet, vatrogasci ili vozači Formule 1. Vladimir Putin je, pak, imao malo drugačije snove, a jedan od njih je i ostvario.

- Kao dečak želeo sam da postanem prvo mornar, pa zatim i pilot. Kasnije, kada sam već bio u starijim razredima škole, maštao sam da postanem špijun - rekao je Vladimir Putin u jednom od razgovora sa publikom.

- U špijunaži me je najviše privlačilo to što jedan čovek može da promeni sudbine hiljade ljudi i postigne ono što nekada nisu uspevale ni čitave armije - dodao je on. Taj svoj san je sadašnji predsednik Ruske Federacije i ostvario, ali je njega do toga bio dug i trnovit.

O tome šta je potrebno kako bi postao špijun, Vladimir Putin se raspitao u Upravi Komiteta državne bezbednosti (KGB) u Lenjingradu. Baš tamo je saznao da bi, kako bi pristupio službi, trebalo ili da odsluži vojni rok, ili da završi fakultet, i to najbolje - pravni. Ne želeći da propusti priliku o kojoj je tako dugo maštao, Putin je upisao pravni fakultet Lenjingradskog državnog univerziteta, a već na kraju studiranja dobio je ponudu da se priključi službi KGB u SSSR.

Tajni pseudonim Vladimira Putina

Tokom školovanja u Institutu Andropova KGB SSSR u Moskvi, Vladimir Putin je, baš kao i svi ostali budući špijuni, morao da ima i pseudonim. Rigorozne bezbednosne procedure su tako nalagale. Obično bi on počinjao istim slovom kao i prezime polaznika Instituta, pa je u Putinovom slučaju on počinjao na slovo "p" - Platov. Taj pseudonim je Putina pratio još dugi niz godina, maltene do kraja njegove špijunske karijere. Naravno, imao je i druge, manje upečatljive, ali su oni korišćeni tek ponekad.

Na samom početku, Vladimir Putin je u KGB-u radio na poziciji kontraobaveštajca, da bi kasnije prešao u redove obaveštajaca, gde je bio angažovan na otkrivanju rada nelegalnih obaveštajnih službi. Kako je i sam nekoliko puta isticao, upravo je na toj poziciji naučio najviše o ljubavi prema Otadžbini i u sebi razvio osećaj lojalnosti. Kasnije je prešao da radi u Drezden, na dužnost direktora Doma družbe SSSR-GDR, a 1991. godine odlučio da je vreme da se povuče iz špijunaže i karijeru usmeri na neku drugu stranu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roditelji ubeđeni: Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr
Veštaci na potezu

Roditelji ubeđeni: Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr

Snežana Dunjić, punomoćnik porodice Dukić čija je ćerka Adriana ubijena 3. maja prošle godine u masakru u OŠ "Vladislav Rinikar", predložila je danas u nastavku parničnog postupka protiv porodice Kecmanović da se veštacima, koji će procenjivati ponašanje maloletnog ubice Koste K., dostavi i audio snimak njegovog razgovora sa operaterom policije kada je prijavio zločin.

20.06.2024

15:33

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50