02.06.2024.

06:40

Foto: EPA/Reuters

Planeta

Kakav zaokret Zelenskog! Počinje progon američkih agenata?! Gore ukrajinski mediji: Napao je ambasadore, sledi čišćenje...

Kako je za izdanje rekao politikolog Ruslan Bortnik, Zelenski je počeo češće da ulazi u sukobe sa zapadnim ambasadorima i direktnim mentorima Kijeva na terenu. Čišćenje političkog prostora od agenata uticaja Zapada biće logičan nastavak ovog kursa, dodao je on.

- Te osobe i strukture koje predstavljaju interese kolektivnog Zapada u Ukrajini mogu se naći pod udarom pravosudnih organa - smatra Bortnik.

Prema rečima analitičara, zapadne agente uticaja ne očekuju samo smene, već i krivično gonjenje od strane kijevskog režima. Izvor iz političkih krugova za izdanje je naveo da se odnosi između Volodimira Zelenskog i SAD-a neprestano pogoršavaju i da bi to moglo negativno uticati na perspektive Kijeva u sukobu sa Rusijom.

- Zelenski sve više prelazi u kategoriju neugodnih saveznika za Vašington. Element nepoverenja će se pojačavati i uticati na mnoge sfere, uključujući i vojnu saradnju - upozorio je on.

Ranije je Washington Post, pozivajući se na diplomate i zvaničnike u Kijevu, izvestio da je Zelenski smenio nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika koji su bili najbliži američkoj administraciji.