02.06.2024.

08:10

Foto: Shutterstock, AP, EPA

Planeta

Zelenski poslao udarnu poruku Trampu! Strah u njemu izmiče kontroli: Ako postane predsednik i donese odluku...

Britanski list Telegraph je početkom maja objavio, pozivajući se na izvore, da je Tramp razvio detaljan plan za mirno okončanje ukrajinskog konflikta, ali neće ga otkrivati do izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sada, odgovarajući na pitanje Guardiana o namerama Trampa da okonča konflikt na Ukrajini putem teritorijalnih ustupaka, Zelenski je rekao: "Ne razumem, zar on zaista želi biti predsednik-gubitnik?".

- Zamislimo da je Tramp postao predsednik i odlučio da okonča rat na račun Ukrajine. I na neki način dobio od Putina potvrdu da je to kraj, sve je gotovo. Ukrajinci se s tim neće složiti, ali on tada može reći da nam ne pruža nikakvu podršku ... Kakav bi onda bio novi predsednik SAD-a u očima sveta? - rekao je u video intervjuu koji objavljuje ukrajinski kanal "Mi smo Ukrajina".

Prema mišljenju Zelenskog, uticaj SAD-a bi se tada u smislu institucionalnosti anulirao. Amerika bi prestala biti "veliki igrač". Kao posledica toga, prema njegovom mišljenju, na scenu bi stupili lideri drugih zemalja, što bi dovelo do početka Trećeg svetskog rata.

Tramp je ranije više puta izjavio da, u slučaju svog ponovnog izbora, namerava postići rešenje sukoba između Rusije i Ukrajine za samo 24 sata. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući Trampove reči, istakao je da je ovo suviše kompleksan problem za tako jednostavno rešenje.