03.06.2024.

09:40

Foto: Printscreen

Planeta

(FOTO) "Francuski vojnici u Ukrajini!" Šok kod Ajfelovog tornja: Postavili mrtvačke sanduke i poslali poruku koja je zaledila Pariz!

Incident se istražuje kao moguće mešanje strane sile u francuske poslove, saopštila je policija.

Makron nije isključio slanje francuskih vojnika u Ukrajinu Juče oko 9 sati, tri osobe su ostavile pet kovčega u blizini podnožja Ajfelovog tornja, jedne od najposećenijih svetskih turističkih atrakcija.

Kovčezi su sadržali gips, rekao je izvor blizak slučaju za AFP.

Vozač kombija korišćenog za prevoz kovčega, koji je uhapšen u blizini, rekao je policiji da mu je plaćeno 40 evra za to. Veruje se da je muškarac prethodne večeri stigao iz Bugarske.

Druga dvojica su uhapšena kasnije na drugom kraju grada, na autobuskoj stanici Bersi, odakle su trebali da krenu prema aerodromu na let za Berlin. Jedan od trojice muškaraca bio je Bugarin, drugi Ukrajinac, a treći Nemac.

Predsednik Emanuel Makron rekao je prošlog meseca da bi pitanje slanja zapadnih trupa u Ukrajinu bilo legitimno ako Rusija probije ukrajinske linije fronta te Kijev podnese takav zahtev.

Makron je više puta ponovio te tvrdnje, a Kremlj je osudio njegove izjave nazvavši ih "opasnima".

Sumnje u rusko mešanje

Francuske vlasti su sumnjale na rusko mešanje u unutrašnje poslove u nekoliko drugih nedavnih incidenata, uključujući prošlog meseca kada su crveni grafiti ispisani na francuskom spomeniku Holokaustu.

Troje osumnjičenih u tom slučaju je pobeglo u inostranstvo.

Francuska sumnja da Rusija stoji iza još jednog incidenta, lepljenja desetina Davidovih zvezda na zgrade u Parizu i predgrađima nedugo nakon napada militanata Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Istražitelji su rekli da su neki od masovnih grafita, naširoko osuđivanih kao antisemitski, možda bili izvedeni na "izričit zahtev" osobe koja živi u inostranstvu, što implicira moguću povezanost s Rusijom. Moskva je negirala da ima bilo kakve veze s tim.