07.06.2024.

23:55

Foto: shutter/reuters

Planeta

(VIDEO) Rusi našli rešenje za dronove! Objavljen nestvaran snimak, da li je došao kraj najefikasnijem oružju današnjice?!

Ovi modularni uređaji su montirani na oklopna vozila ili tenkove (ponekad i po nekoliko na jednom vozilu) kako bi sprečili ili ometali funkciju dronova na različitim frekvencijama.

Za razliku od većih i poznatijih sistema poput Krasuhe ili Polje-21, koji su već pokazali svoju efikasnost na frontu, ovi manji modeli do sada nisu zvanično potvrđeni kao delotvorni.

Stručnjaci iz NATO-a smatraju da su ruski elektronski ratni sistemi odgovorni za ometanje satelita "Starlink" iznad Ukrajine ili GPS signala iznad Poljske.

Kari A. Bingen, bivša zvaničnica Ministarstva odbrane SAD i stručnjak za elektronsko ratovanje, izjavila je za "New York Times", a prenosi RT Balkan, da se ometanje satelitske komunikacije može izvršiti pomoću radio frekvencije visoke snage, koja se obično emituje sa vozila opremljenog velikim radio tornjem, što odgovara opisu "krasuhe".

Takođe, "New York Times" navodi da su ukrajinske snage pokušale da zaštite primopredajnike "Starlinka" različitim metodama, uključujući postavljanje u rupe ili prekrivanje metalnim mrežama, ali da ova improvizovana rešenja za sada nisu imala značajan uspeh.