• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.06.2024

12:40

Nema nazad! Moskva najavila još brutalniji odgovor! Cela Rusija čeka udar NATO projektila, ako se pojave na nebu...

Reuters/shutterstock

Vesti

Nema nazad! Moskva najavila još brutalniji odgovor! Cela Rusija čeka udar NATO projektila, ako se pojave na nebu...

Podeli vest

Rusija upozorava SAD da ne prave greške koje mogu imati fatalne posledice, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, komentarišući američko odobrenje Kijevu da izvodi napade njihovim oružjem na rusku teritoriju u području Harkova.

- Želeo bih da upozorim američke zvaničnike da ne naprave pogrešne procene koje mogu imati fatalne posledice. Oni iz nepoznatih razloga potcenjuju ozbiljnost otpora na koji mogu naići. Predsednik Rusije je više puta govorio na tu temu - podsetio je Rjabkov.

On je apelovao na „te zvaničnike, koje ni za šta nije briga, da izdvoje malo vremena i analiziraju ono što je Putin rekao na pres-konferenciji nakon sastanka u Taškentu“.

Rjabkvo je istakao da je ruski predsednik tom prilikom izneo „ veoma važno upozorenje koje treba shvatiti maksimalno ozbiljno“.

Odgovor može biti asimetričan

Odgovor Moskve na napade Oružanih snaga Ukrajine na ruske vojne objekte, uključujući sistem upozorenja na raketne napade, može biti asimetričan, SAD će osetiti posledice, upozorio je Rjabkov.

- Odgovori mogu biti asimetrični. Što se tiče stava SAD u tom pogledu, on je maksimalno neodgovoran. Kijevu su dozvolili sve vrste zločina, sve vrste takvih akcija i ne čine ništa da spreče opasne provokativne korake svojih štićenika. Ali i oni će, SAD, takođe platiti cenu, i oni će osetiti posledice - rekao je diplomata.

On je poručio da će Rusija suzbiti sve ukrajinske pretnje po ruske sisteme za upozorenje na raketni napad.

Ruski diplomata je takođe prokomentarisao izjavu načelnika specijalnog štaba za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane general-majora Kristijana Frojdinga koji smatra da bi Kijev mogao da upotrebi protivvazdušne raketne sisteme „patriot“ za obaranje ruske avijacije iznad teritorije Rusije.

- Znamo da zapadne zemlje idu putem eskalacije. Stoga će sa naše strane biti preduzete sve neophodne mere kako bi se neutralisale pretnje, povezane sa tom eskalacijom - rekao je Gruško.

Istovremeno je istakao da američki državni sekretar Entoni Blinken neosnovano optužuje Rusiju za navodne hibridne napade na granicama zemalja NATO.

- Oni prebacuju krivicu na nas. Dobro je poznato da zapadne zemlje vode protiv Rusije hibridni rat koji obuhvata niz ekonomskih mera - rekao je Gruško.

Podsećamo, oko deset evropskih zemalja je odobrilo Ukrajini da izvvodi napade njihovim oružjem na rusku teritoriju: Velika Britanija, Francuska, Poljska, Švedska, Češka, Finska, Holandija i baltičke države – Litvanija, Letonija, Estonija. Međutim, ministri odbrane zemalja Evropske unije, iako su većali o ovom pitanju, nisu mogli da postignu konsenzus. Protiv su, recimo, Mađarska, Španija, Italija i druge.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da predsednik i vojska znaju mogući odgovor Rusije na napade na njenu teritoriju i preduzimaju odgovarajuće kontramere, dok je Vladimir Putin poručio da predstavnici zemalja NATO-a, posebno u Evropi, moraju biti svesni sa čime se igraju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija