• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

03.06.2024

09:10

Putin video šta se dešava, pa hitno reagovao! Jednim potezom zauvek promenio istoriju, Amerika nije imala šanse!

Reuters/AP/Wikimedia

Vesti

Putin video šta se dešava, pa hitno reagovao! Jednim potezom zauvek promenio istoriju, Amerika nije imala šanse!

Podeli vest

Evroazijski ekonomski savez (EAEU) promoviše rast trgovine, donosi stvarnu korist članicama, a postao jedan od centara multipolarnog sveta u nastajanju, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom samita EAEU koji ove godine obeležava 10 godina svog postojanja.

Dan Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) obeležen je 29. maja, pošto je tada 2014, u Astani, u glavnom gradu Kazahstana, potpisan Ugovor o osnivanju EAEU, izveštava sajt "Katehon".

Ugovor su potpisali predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana. Godine 2015, pridružila im se Jermenija, a ubrzo potom i Kirgistan.

Put ka bližoj ekonomskoj integraciji EAEU integraciji odvijao se vrlo teško. Jermenija upravo doživljava društvene i političke potrese.

Ukrajina se počev od 2013. godine smatrala kandidatom za članstvo u EAEU, ali se u februaru 2014. u Kijevu dogodio državni udar. Posle referenduma na Krimu, Rusija je izložena zapadnim sankcijama.

Prve sankcije protiv Rusije uvedene su 17. marta 2014. godine, a potom su svake godine uvođene nove.

U Odesi su 2. maja 2014. ukrajinski neonacisti, uz podršku vlasti, izvršili zločin u Domu sindikata, što je dovelo do civilnih žrtava.

Ovo je bio jasan signal. Jedanaestog maja 2014. održani su referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici o nezavisnosti od Ukrajine.

EAEU je stvorena uprkos suprotstavljanju SAD

Naravno, iza procesa negativne transformacije Ukrajine stajale su SAD. Činjenice pokazuju da je državni udar, između ostalog, pokrenut i kako bi se sprečio ulazak Ukrajine u EAEU.

Hilari Klinton, kao državni sekretar SAD kritikovala je još 2012. evroazijske integracione trendove, nazivajući ih pokušajima da se ponovo stvori SSSR.

- Pokušavamo da pronađemo efikasan način da usporimo ili zaustavimo ovaj proces - rekla je Klintonova.

Viktor Janukovič je 29. novembra 2013. na samitu Istočnog partnerstva u Viljnusu odbio da potpiše sporazum sa Evropskom unijom. U decembru je potpisao rusko-ukrajinski akcioni plan, koji je predviđao smanjenje cena prirodnog gasa i rusku kupovinu ukrajinskih evroobveznica, ali ovaj plan nikada nije ostvaren. Ukrajina je tada već bila zahvaćena protestima, a ulje na vatru su dolivali američki emisari.

Uprkos svemu tome, EAEU je stvorena i funkcioniše. Unija je otvorena za ulazak bilo koje države koja deli njene ciljeve i principe, pod uslovima o kojima su se dogovorile države članice.

EAEU primenjuje Jedinstvenu carinsku tarifu, sprovodi jedinstvenu carinsku regulaciju i slobodno trguje robom, bez carinskih deklaracija i državne kontrole.

Unutar Unije sprovodi se jedinstvena spoljnotrgovinska politika. Zaključivanje sporazuma sa trećim zemljama moguće je samo u ime EAEU i njenih država članica. Pet zemalja članica vode koordinisanu makroekonomsku, industrijsku, agroindustrijsku i transportnu politiku, kao što rade i na stvaranju jedinstvenog digitalnog prostora


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija