• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.06.2024

06:40

Au! Putinov udarni potez digao Kinu na noge! Šta se krije iza ove odluke?!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Au! Putinov udarni potez digao Kinu na noge! Šta se krije iza ove odluke?!

Podeli vest

Kako prenose kineski mediji, iz Moskve su počele da stižu vesti koje su iznenadile NR Kinu. Ispostavilo se da ruska centralna banka prodaje kineske juane.

Postupci šefice ruske centralne banke Elvire Nabiuline izazvali su odjek u Kini. Postalo je poznato da je za samo jedan dan, 30. maja, ruska centralna banka prodala kineski juan za 6,3 milijarde rubalja.

Ovo je mala količina za tako veliku zemlju kao što je Rusija, ali takve prodaje se redovno dešavaju.

Kineski mediji su naveli da su ove akcije pokrenule pitanja- zašto se Ruska Federacija oslobađa kineske imovine? Da li će ove akcije uticati na status juana u svetu?

Rusija i Kina imaju zajedničku granicu od više od 4.000 kilometara, što olakšava uspostavljanje trgovinskih veza između njih. Pošto zemlje žele da smanje svoju zavisnost od američkog dolara, pristale su da trguju u svojim nacionalnim valutama.

U tom kontekstu, logično je pretpostaviti da je Ruskoj Federaciji potreban juan za plaćanje kineske robe.

Pored toga, političko međusobno poverenje između Kine i Rusije nastavlja da jača, a obe strane blisko sarađuju na međunarodnim platformama.

Da li će Rusija zaista promeniti svoj odnos prema Kini, i stoga se unapred osloboditi svojih sredstava? Prema kineskim stričnjacima, stvar je drugačija. Rusija i dalje stavlja veliki akcenat na odnose sa Kinom, ali ne zaboravlja na svoje nacionalne interese.

Ruska Federacija je pod ozbiljnim spoljnim pritiskom, a to utiče na rublju. Centralna banka Ruske Federacije mora da proda devize, da bi podržala kurs rublje. Ako je ranije Centralna banka prodavala dolare, sada to radi sa juanima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija