04.06.2024.

09:40

Foto: Tanjug AP/Reuters

Planeta

Šok! Vlasti Slovačke iznenada donele odluku o atentatoru na Fica! Oglasio se ministar odbrane: Evo šta je razlog!

- Razlog je njegova zaštita, nalazi se tamo gde je moguća intenzivna kontrola - rekao je Kalinjak na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Prema njegovim rečima, odluka o premeštanju Cintule u psihijatrijsko odeljenje doneta je kako bi se sprečilo da sebi nanese bilo kakve povrede koje bi mogle biti protumačene kao osveta pristalica premijera.

Ranije su slovački mediji izvestili da je 71-godišnji Cintula pod stalnim nadzorom, a njegov premeštaj u medicinsku ustanovu mogao je biti preventivne prirode.

Atentat na Fica, koji se više puta izjašnjavao protiv isporuka oružja Ukrajini i njenog članstva u NATO, dogodio se 15. maja nakon vanredne sednice vlade. Napadač je ispalio pet metaka, a policija ga je odmah uhapsila na mestu događaja.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, napadač je imao političke motive i bio je nezadovoljan radom vlade, uključujući i prekid isporuka oružja Ukrajini. Preti mu kazna od 25 godina zatvora do doživotne robije. Ministarstvo unutrašnjih poslova prvobitno je izjavilo da je napadač delovao sam, ali istražitelji trenutno ispituju mogućnost da je imao saučesnike.

Premijer Slovačke Robert Fico više puta je govorio protiv isporuka oružja Ukrajini, kao i da će blokirati članstvo Ukrajine u NATO, tvrdeći da bi to značilo početak trećeg svetskog rata. Takođe, premijer Slovačke se izjašnjavao protiv slanja vojnika u Ukrajinu.