05.06.2024.

07:10

Foto: Shuterstock/epa

Planeta

Putin trlja ruke! Zelenski ozbiljno razbesneo Si Đinpinga! Zbog ovog poteza će Ukrajina debelo platiti, zašto mu je to trebalo?!

Ranije je Zelenski izjavio da Ukrajina "bez pozitivnog stava" doživljava odluku Kine da ne učestvuje na samitu u Švajcarskoj, optužujući pritom Peking da navodno pokušava da sabotira događaj.

- Pre nego što bih dao takve izjave, dobro bih razmislio, jer je Kina najveći partner Ukrajine po veličini uvoza, što znači da može blokirati isporuke veoma potrebnih materijala - upozorio je Lucenko.

Kako je bivši ministar izjavio, Kina je danas, pored SAD-a, "druga sila" u svetu.

- Zelenski je uspeo da izrekne glasne, uvredljive reči prema obe sile pre nego što je organizovao konferenciju na koju želi da privuče sve, uključujući satelite ovih dveju supersila - konstatovao je on.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning ranije je izjavila da dnevni red konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj nije u skladu sa stavovima Kine, zbog čega je Pekingu teško da učestvuje na tom događaju.

Pre toga, Zelenski je kritikovao predsednika SAD-a Džoa Bajdena zbog njegovog odsustva na konferenciji, rekavši da to nije "snažna odluka". SAD će na tom događaju predstavljati potpredsednica Kamala Haris i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Kako je izvestio Financial Times, kancelarija Zelenskog je naložila ukrajinskim zvaničnicima da kritikuju Bajdena i Si Đinpinga zbog njihovog odsustva na samitu.

Švajcarska će 15. i 16. juna održati konferenciju o Ukrajini nedaleko od grada Lucerna. Na sastanak su pozvani predstavnici oko 160 država, ali Rusija nije bila pozvana.

Kremlj je izjavio da traženje rešenja za ukrajinski konflikt bez učešća Moskve "apsolutno nema logike, nema perspektivu i predstavlja zapravo gubljenje vremena".