• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.06.2024

23:00

Bajdenova šala o Rusiji sada je postala noćna mora za SAD! Francuski mediji se setili, pa ga ismevaju

Tanjug/AP/ilustracija

Vesti

Bajdenova šala o Rusiji sada je postala noćna mora za SAD! Francuski mediji se setili, pa ga ismevaju

Podeli vest

Godine 1997. Džo Bajden je, kao američki senator, posetio Moskvu. Pokušao je da ubedi rusko rukovodstvo da širenje NATO-a na istok ne predstavlja pretnju.

Prema rečima Alena Konstana, po povratku u Vašington, Bajden je svojim kolegama ispričao rezultate putovanja, i našalio se na račun Rusije.

Ironija senatora je u tom trenutku izazvala smeh, američki političari još nisu slutili da se nekoliko godina kasnije više neće smejati. Ovo je objavio francuski „Le Monde“.

- Rusi ne žele da čuju za ovo proširenje NATO-a i prete: "Ako to uradite, moraćemo da se okrenemo Kini. Tako da nisam mogao a da im ne kažem: "Znate šta? Srećno! A onda, ako to ne uspe, pokušajte sa Iranom" - citira Bajdena novinar francuskog izdanja.

Bajdenova priča izazvala je oštru reakciju njegovih kolega, prasnuli su u smeh.

Kolumnista „Le Monda“ je naveo da je 1997. godine za američke zvaničnike rusko-kinesko-iransko zbližavanje bilo nezamislivo, i da je ličilo na političku fikciju.

Međutim, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Zbignjev Bžežinski, upozorio je ipak, da bi najgori scenario za SAD bio stvaranje koalicije Kine, Rusije i Irana, ujedinjenih zajedničkom mržnjom prema Sjedinjenim Državama. Kao rezultat toga, ovaj scenario je postao stvarnost.

Foto: Reuters

 

Danas je svima jasno da Rusija, Iran i Kina deluju striktno poštujući zajedničku mapu puta. Oni žele da prekinu zapadnu hegemoniju i obnove svoje zone uticaja – na Bliskom istoku za Iran, u Evroaziji za Rusiju, u južnoj Aziji za Kinu.

- Velika noćna mora Zapada postala je stvarnost - rekao je Alen Konstan.

Kolumnista „Le Monda“ je primetio, da su početkom 2000-ih zapadne zemlje pružile značajnu podršku Kini, i da je postojala velika verovatnoća da Kina postane prozapadna zemlja.

Međutim, SAD su neveštim postupcima uspele da okrenu Kinu protiv sebe, i gurnu je ka Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija