• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.06.2024

21:39

Nešto kuva u Berlinu, zbog Kine! Da li će Peking tolerisati ispad SAD i ovaj specijalni plan koji ima sa Evropom?!

EPA

Vesti

Nešto kuva u Berlinu, zbog Kine! Da li će Peking tolerisati ispad SAD i ovaj specijalni plan koji ima sa Evropom?!

Podeli vest

SAD će staviti Peking pred izbor između Rusije i Zapada po pitanju trgovine - zapadne kompanije moraju da spreče Moskvu da uvozi kritično važne komponente preko Kine, piše britanski list "Fajnenšal tajms".

Prema informacijama do kojih je list došao, zamenik ministra finansija SAD Voli Adejemo na sastanku sa poslovnim krugovima u Nemačkoj namerava da saopšti da SAD i Evropa "moraju da stave Kinu pred težak izbor: kineske kompanije mogu ili da posluju u zapadnim zemljama ili da snabdevaju rusku vojnu mašineriju robom dvostruke namene".

- Ne mogu da rade i jedno i drugo - smatra Adejemo.

Po njegovom mišljenju, svaka članica NATO i koalicije zemalja koje podržavaju Ukrajinu treba da ukaže Pekingu da je neprihvatljivo da Kinezi podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks.

Kako se precizira, SAD nameravaju da zaprete sankcijama kineskim kompanijama za koje se utvrdi da snabdevaju rusku odbrambenu industriju.

Foto: AP/Tanjug

Entoni Blinken i Si Đinping

Ranije je zamenik stalnog predstavnika Kine u UN Geng Šuang pozvao SAD da se ne mešaju u bilateralnu saradnju Moskve i Pekinga. On je istakao da Kina uvek detaljno kontroliše izvoz robe dvostruke namene i pozvao je SAD da prestanu da klevetaju Kinu i ukinu jednostrane sankcije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija