• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji

01.06.2024

21:10

Bela kuća predstavila konačan plan za Gazu! Hamas rekao "Da", ali je Netanjahu povukao surov potez! "Biće prekinuto kada..."

Shutterstock

Vesti

Bela kuća predstavila konačan plan za Gazu! Hamas rekao "Da", ali je Netanjahu povukao surov potez! "Biće prekinuto kada..."

Podeli vest

Vreme je da se ovaj rat završi, poručio je američki predsednik Džo Bajden pozivajući Hamas da prihvati novi izraelski predlog za okončanje nasilja u Gazi. Hamas je poručio da na predlog gleda pozitivno.

Ovo je odlučujući trenutak, ističe američki predsednik. Predloženi plan bi imao tri faze: počeo bi šestonedeljnim prekidom vatre, povlačenjem izraelske vojske iz naseljenih područja Gaze i intenziviranjem dostave humanitarne pomoći. U drugoj fazi Hamas bi pustio preostale taoce u zamenu za zarobljene Palestince. Treća faza odnosila bi se na trajni prekid neprijateljstva i veliki plan obnove Gaze uz međunarodnu pomoć.

Poruka Izraelcima

- Ovo je zaista odlučujući trenutak. Hamas kaže da želi prekid vatre. Ovaj predlog je prilika da dokažu misle li to zaista - istakao je Bajden u petak u govoru u Beloj kući.

Neuobičajeno je to što je plan objavio detaljno jer SAD želi da izbegne da tokom pregovora u javnost procure netačni delovi.

Prekid vatre omogućiće dostavu više humanitarne pomoći, sa 600 kamiona dnevno. Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozdravio je najnoviju inicijativu američkog predsednika poručujući da je svet svedočio previše patnje i razaranja u Gazi i da je vreme da se to zaustavi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u petak je telefonski razgovarao s ministrima spoljnih poslova Saudijske Arabije, Turske i Jordana o predlogu za postizanje trenutnog prekida vatre i oslobađanju talaca, prenosi Rojters.

Foto: Reuters

Blinken

Blinken pokušava da dobije širu podršku, a CNN najavljuje da će tokom vikenda nastaviti diplomatsku akciju za postizanje primirja.

Ali problem je Netanjahu. Predsednik Bajden je rekao da će se neki Izraelci, uključujući zvaničnike, verojatno protiviti predlogu.

- Pozvao sam vođstvo u Izraelu da stane iza ovog dogovora, bez obzira na politički pritisak", rekao je Bajden, Direktno se obratio izraelskom narodu. "Potrebna mi je vaša pomoć. Svi koji sada žele mir moraju podići svoj glas i dati liderima do znanja da bi trebalo da prihvate ovaj dogovor. Radite na tome da to postane stvarno, da bude trajno i da iz tragičnog terorističkog napada i rata stvorite bolju budućnost - rekao je.

Poziv Kongresa

Bajden je istakao da je Hamas pretrpeo tolike gubitke da više ne bi mogao da ponovi napad poput onoga od 7. oktobra, što je signal Izraelcima da Vašington smatra da je rat završen, navodi BBC. Bilo je to možda najdalje što je Bajden otišao u poruci Izraelu da su njegovi deklarisani ciljevi za operaciju u Gazi ispunjeni i da je došlo vreme da zaustavi borbe u sklopu sporazuma o taocima.

Ali izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da rat neće biti gotov dokle god ne postigne sve ciljeve, a to su povratak svih talaca i uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti. Američki kongresmeni u petak su službeno pozvali Netanjahua da se obrati Kongresu u Vašingtonu.

Foto: Tanjug/AP

Netanjahu i Bajden

Hamas je pak poručio da je spreman "pozitivno i konstruktivno" da pristupi svakom predlogu za trajni prekid vatre, pod uslovom da Izrael "izrazi svoju izričitu predanost tome". Predlog je Hamasu prosleđen preko posrednika iz Katara.

Tvrdoglavi Bibi

Američki predsednik Džo Bajden suočen je sa sve žešćim kritikama zbog podrške Izraelu dok raste broj civilnih žrtava u Gazi. Od početka napada ubijeno je više od 36.000 civila u Gazi, prema podacima Hamasa. Pre toga je 7. oktobra Hamas izveo napad na Izrael, ubivši 1200 ljudi, a 252 osobe su odveli kao taoce.

Prema Bajdenovim rečima, prva faza trajala bi šest nedelja i uključivala bi povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze i "oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, starije osobe, ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika". Druga faza treba omogućiti "oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike". Sve dok Hamas ispunjava svoje obaveze, privremeni prekid vatre bi postao "trajni prekid neprijateljstava", rekao je Bajden.

Foto: Reuters

Izraelska vojska u Pojasu Gaze

Manje od sat vremena nakon što je Bajden detaljno izneo predlog, izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je da neće prekinuti rat dok Hamas ne bude poražen.

- Izraelska vlada je ujedinjena u želji da vrati naše taoce što je pre moguće i radi na postizanju tog cilja - stoji u saopštenju kancelarije premijera i dodaje se:

- Stoga je premijer ovlastio pregovarački tim da predstavi nacrt za postizanje ovog cilja, insistirajući na tome da rat neće završiti sve dok se ne postignu svi njegovi ciljevi, uključujući povratak svih naših talaca i eliminaciju Hamasove vojske i vlade.

Netanjahu je ranije više puta isticao da se rat mora nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.

Izraelski predlog od četiri i po stranice predat je Hamasu u četvrtak naveče, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, i vrlo se podudara s onim što je Hamas predložio pre nekoliko nedelja. Nejednaki pregovori između Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca obustavljeni su pre tri nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija