• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.05.2024

13:55

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!

Twitter printscreen

Vesti

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!

Podeli vest

Bombe korišćene u izraelskom vazdušnom udaru koji je u nedelju uzrokovao veliki požar u području sa šatorima za raseljene Palestince u Rafi, kad je stradalo najmanje 45 ljudi, napravljene su u Sjedinjenim Američkim Državama, piše “Njujork tajms”. List se poziva na vizuelne dokaze koje su pregledali njihovi i stručnjaci za oružje.

- Ostaci municije snimljeni na mestu napada sledećeg dana bili su ostaci GBU-39, bombe koja je dizajnirana i proizvedena u SAD - naveo je NYT, a preneo "Gardijan", koji još dodaje:

- Američki zvaničnici guraju Izrael da koristi više ovih vrsta bombi za koje kažu da mogu smanjiti civilne žrtve.

 

 

 

 

Međutim, bombe su izazvale požar u kampu u kojem su mnogi živi izgoreli.

Više od polovine poginulih su žene, deca i starci, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici, dodajući da će broj mrtvih verovatno porasti jer je veliki broj povređenih u kritičnom stanju sa teškim opekotinama.

Trevor Bol, bivši tehničar američke vojske za uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava i jedan od stručnjaka kojeg je citirao NYT, identifikovao je korišćeno oružje na platformi "X" (Tviter).

 

 

 

 

On je za NYT rekao da je "ključni detalj u ostacima oružja bio rep sistema aktivatora koji kontroliše krilca i navodi GBU-39 na metu". Jedinstveni šablon na vijcima oružja i prorez u kojem su smeštena poklopna krilca bili su jasno vidljivi u ostacima, rekao je on listu.

Takođe se navodi da je jedinstveni identifikacioni kod koji povezuje oružje sa vazduhoplovnim proizvođačem sa sedištem u Koloradu vidljiv na pregledanom snimku koji pokazuje fragmente municije, preneo je "Gardijan".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija