05.06.2024.

10:10

Foto: Shuterstock/EPA

Planeta

Šok objava Vašingtona o Ukrajini! Kako će na ovo reagovati Francuska, Britanija, Poljska...

- Ne planiramo da šaljemo vojnike, vojne savetnike ili trenere da obučavaju Ukrajince u Ukrajini - rekao je on tokom brifinga na putu za Francusku.

Istovremeno, Salivan je takođe izjavio da američko oružje koje stiže u Ukrajinu menja situaciju koja se razvijala negativno po Kijev. Prema njegovim rečima, Ukrajina se našla "u dubokoj rupi" zbog kašnjenja u slanju američke pomoći.

Sada, kako je rekao pomoćnik predsednika SAD, "Ukrajinci izlaze iz ove rupe“, Vašington se nada da će na kraju ukrajinske oružane snage moći ne samo da održe odbranu, već i da pređu u ofanzivu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u više navrata izjavio da "ne treba isključiti mogućnost slanja vojnog osoblja iz zapadnih zemalja u Ukrajinu", a prema pisanju "Monda", lider Francuske već radi na formiranju koalicije za slanje instruktora Kijevu.

Što se ostalih potencijalnih "koalicionih partnera" tiče, za sada je poznato da se ideja o slanju instruktora razmatra u baltičkim zemljama i Poljskoj.

Tako je "Špigl" pre nekoliko dana objavio vest da su na marginama konferencije o spoljnoj i bezbednosnoj politici u glavnom gradu Estonije Talinu, predstavnici baltičkih zemalja izrazili stav da u slučaju "dramatičnog pogoršanja stanja na frontu u Ukrajini", njihove države i Poljska "ne bi čekale da ruske trupe marširaju ka njihovim granicama", već da bi poslali svoje trupe u Ukrajinu.

Takođe, Britanski ministar odbrane Grant Šaps je prošle godine izrazi želju za raspoređivanjem vojnih instruktora.