• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.06.2024

05:30

Hitno! Da li je Putin zaista ovo naredio?! Obaveštajci EU u punoj pripravnosti: Ranjivi smo, deluju iznutra...

Shutterstock/Reuters

Vesti

Hitno! Da li je Putin zaista ovo naredio?! Obaveštajci EU u punoj pripravnosti: Ranjivi smo, deluju iznutra...

Podeli vest

Posle serije misterioznih požara i napada na infrastrukturu širom Evrope, bezbednosne službe su podigle nivo gotovosti zbog pretnje sabotažama koje navodno orkestrira Kremlj.

Evropske obaveštajne agencije upozorile su svoje vlade da Rusija planira sabotažne operacije širom Starog kontinenta kako bi destabilizovala Zapad i oslabila podršku Ukrajini.

Zabrinutost zbog hibridnih ruskih napada postala je tolika da je o tom pitanju razgovarano na samitu ministara spoljnih poslova i odbrane u Briselu ove nedelje sa holandskim, estonskim i litvanskim zvaničnicima bezbednosti, koji su upozorili na ranjivost infrastrukturnih sistema u državama EU.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je na sastanku u Briselu da Rusija pokušava da zastraši zemlje NATO čineći zemlje članice EU ranjivim.

- Da, mi smo ranjivi. Mislim da smo svi ranjivi jer imamo vitalnu infrastrukturu. Imamo infrastrukturu na morskom dnu, imamo infrastrukturu za snabdevanje strujom, vodom, ranjivi smo na sajber napade. Sada u nekoliko evropskih zemalja vidimo da Rusija pokušava da nas destabilizuje i zastraši. Mislim da je to način na koji su Rusija i Sovjetski Savez delovali kroz noviju istoriju. U stvari, u 75 godina NATO-a, često smo to viđali - rekla je ona.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je uperio prst u Moskvu.

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

 

- Nekoliko osoba optuženih za podmetanje požara ili sabotažu uhapšeno je širom Severnoatlantskog saveza i zemalja saveznica NATO. Vidimo da je pojačana ruska obaveštajna aktivnost u toku širom Alijanse. Zato smo mnogo oprezniji - rekao je nedavno Stoltenberg.

Početkom maja, NATO je objavio saopštenje u kojem se navodi da je ruska obaveštajna služba GRU pokrenula sajber napade na ključnu infrastrukturu u Nemačkoj, Češkoj, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj i Švedskoj. Ove zemlje su među najglasnijim kritičarima Rusije i najodaniji saveznici Ukrajine u Evropi. Veruje se da GRU ima 20 do 40 obaveštajnih službenika na terenu samo za ove operacije.

Prošle nedelje, poljske vlasti su uhapsile devet osoba u vezi sa sabotažom koja je navodno izvršena po nalogu ruskih službi. Zločini su uključivali premlaćivanje, podmetanje požara, a istražitelji još ispituju da li je Rusija umešana u požar u tržnom centru u Varšavi.

Slični incidenti su se desili i drugde u Evropi. U Ujedinjenom Kraljevstvu, dvojica muškaraca optužena su da su zapalili skladište u kome se nalazila pomoć namenjena Ukrajini, navodno delujući u ime Rusije. U Švedskoj, bezbednosne službe istražuju niz iskakanja vozova iz šina, sumnjajući u rusku sabotažu. Služba bezbednosti Estonije optužila je ruske operativce da su napali automobil ministra unutrašnjih poslova i automobil novinara.

- Angažovali su 10 ljudi da napadnu automobil ministra unutrašnjih poslova i novinara. Ovo je normalno ponašanje Rusije. Žao nam je što to moramo da kažemo, ali moramo da shvatimo da je Rusija sve agresivnija prema evropskim zemljama, ali i prema zemljama NATO-a - rekao je na samitu u Briselu estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Prošlog meseca, dvojica nemačko-ruskih državljana uhapšena su pod sumnjom da su planirali sabotažne napade, uključujući napade na vojnu bazu u Bavarskoj. Francuska je takođe upozorila na potencijalnu rusku sabotažu u vojnim bazama. Ranije ove nedelje, nekoliko škola u Atini evakuisano je nakon pretnje bombom.

Zbog pojačanih napada, zemlje EU upozoravaju svoje institucije da budu oprezne. Litvanski Nacionalni centar za upravljanje krizama takođe je upozorio kompanije, uključujući tržne centre i organizacije koje podržavaju Ukrajinu, da povećaju budnost. Holandski nacionalni centar za bezbednost i borbu protiv terorizma takođe je upozorio na rizik od subverzivnih operacija u Holandiji, uključujući špijunažu i pripremu za sabotiranje ključne infrastrukture.

Eksperti obaveštajnih službi upozoravaju da je Evropa u sve većoj opasnosti od ruske sabotaže koja ima za cilj povećanje ekonomskih troškova u zapadnim zemljama, političku destabilizaciju i smanjenje podrške Ukrajini. Upozoravaju i da se širom sveta aktiviraju ruske špijunske „ćelije za spavanje“, što bi moglo da izazove dodatne probleme za stabilnost Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kinezi u čudu! Putin dobio loše vesti, pa neočekivano reagovao! Ruski lider iznenadio sve i žestoko odgovorio!
MISLILI DA SE POVLAČI, A ONDA...

Kinezi u čudu! Putin dobio loše vesti, pa neočekivano reagovao! Ruski lider iznenadio sve i žestoko odgovorio!

Rusija je na neuobičajen način odgovorila na pretnju blizu njenih granica. Ovo mišljenje dele novinari iz Kine. Tokom proteklih nekoliko nedelja, Rusija je napravila značajan napredak u vojnoj, ekonomskoj i diplomatskoj sferi. Ova situacija izaziva veliku zabrinutost za Sjedinjene Države i njihove saveznike, oni su odlučili da izvrše jednu od najopasnijih provokacija u blizini ruskih granica.

30.05.2024

15:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50