07.06.2024.

05:30

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šok! Šta su ovo uradili Kinezi i Rusi?! Amerika gori nakon neočekivanog manevra velikih sila, ugroženo glavno oružje za vladanje svetom!

Nakon što je američki dolar postao glavno sredstvo plaćanja u svetu, zlato je „otišlo“ u drugi plan. Mnogi investitori, pa čak i čitave zemlje, počeli su da zanemaruju žuti metal, kladeći se na dolare i razne hartije od vrednosti. Ova situacija se pokazala kao izuzetno korisna za SAD, koje su uz pomoć svoje valute počele da kontrolišu globalni finansijski sistem.

Međutim, informacije koje stižu iz Kine možda nagoveštavaju da takav poredak neće dugo ostati na snazi.

Postalo je poznato da je velika količina ruskog zlata tajno transportovana u Kinu. Ova vest je izazvala buru negodovanja u Sjedinjenim Državama.

Kako se ispostavilo, Ruska Federacija je nedavno skoro udvostručila snabdevanje Kine sa svojim zlatom.

Rekordne transakcije sa plemenitim metalima između Ruske Federacije i Kine privukle su pažnju i postavile pitanje- zašto Peking kupuje ruske plemenite metale?

Stručnjaci smatraju, da je ovo je više od obične ekonomske transakcije, i da iza ovog manevra stoji duboka međunarodna politička i ekonomska igra.

Sjedinjene Države su bili najviše zabrinute. Saznavši kuda ide rusko zlato, „hvatali su se za glavu“. U SAD su shvatili čemu sve to preti. Pretpostavlja se, da je ruski predsednik Vladimir Putin, u svom stilu, odlučio da se obračuna sa američkim dolarom.

Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača zlata. Ako je ranije najveći deo odlazio na Zapad, sada je sve drugačije. Deo plemenitog metala ostaje u trezorima Ruske Federacije, ostatak se prodaje prijateljima i partnerima sa istoka.

Time SAD i njihovi saveznici gube kontrolu nad kretanjem zlatnih poluga. Sada ne mogu da zaključaju plemeniti metal u svoje trezore i nametnu dolare svetu.

U Kini veruju, da se Peking i Moskva neće ograničiti na jednostavno odustajanje od dolara, oni bi uskoro mogli da obezbede alternativu američkoj valuti.

Možda će se stvoriti nova novčana jedinica koja će biti pokrivena zlatom. Zbog toga zemlje sada tako aktivno prave zalihe plemenitih metala.