06.06.2024.

06:40

Foto: Tanjug/AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Da li je Zelenski svestan šta je uradio?! Osveta Kine će biti brutalna: Neviđena panika u Ukrajini, ako prođu kao Litvanija...

Ranije je Zelenski izjavio da Ukrajina "bez pozitivnih osećanja" dočekuje odbijanje Kine da učestvuje na samitu u Švajcarskoj, optužujući Peking da navodno pokušava da sabotira događaj i da deluje kao "instrument" Rusije.

- Izvinite, možete vi da pljunete na Kinu, i Kina će to ignorisati. Ali ako Kina pljune, pa, mogli biste da se udavite. Moramo imati u vidu iskustvo Litvanije, koja je zbog Tajvana ispala iz kineskih carinskih kataloga. Minus deset milijardi trgovinskog prometa - upozorio je Zolotarjov.

Podsetio je da je pre početka sukoba Kina bila glavni kupac ukrajinskih izvoznih proizvoda.

- Tako govoriti o Siju Đinpingu, izvinite. Da li je možda cilj da se posvađamo sa svima? - upitao je političar.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning izjavila je ranije da agenda konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj nije u skladu sa zahtevima Kine, te da je Pekingu teško da učestvuje u događaju. Takođe je napomenula da učešće pojedinih zemalja na samitu ne znači nužno da one zaista žele prekid vatre.

Prema izveštaju Financial Times-a, kancelarija Zelenskog naložila je ukrajinskim zvaničnicima da kritikuju predsednika SAD Džoa Bajdena i Sija Đinpinga zbog njihovog izostanka sa samita.