06.06.2024.

09:10

Foto: Shutterstock/Profimedia

Planeta

Počelo! Putinovi brodovi plove ka Americi! Vojska SAD u pripravnosti, zbog odluke Bajdena svi strahuju od najgoreg!

Očekuje se da će brodovi verovatno posetiti luke u Venecueli i na Kubi, jer Rusija uspostavlja vojno prisustvo na zapadnoj hemisferi, što su visoki zvaničnici Bajdenove administracije ocenili kao značajno, ali ne i zabrinjavajuće. Vojnu vežbu, koja će biti praćena od strane američke vojske, činiće "nekolicina" ruskih brodova i pratećih plovila, rekli su zvaničnici.

Ovo nije prvi put da Rusija šalje svoje brodove u Karipsko more. Međutim, ova vežba se dešava u trenutku kada je ruski predsednik Vladimir Putin nagovestio da bi Moskva mogla preduzeti "asimetrične korake" na drugim mestima u svetu kao odgovor na odluku predsednika Džoa Bajdena da dozvoli Ukrajini korišćenje američkog oružja za napade unutar Rusije radi zaštite Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Zvaničnici, koji su govorili novinarima pod uslovom anonimnosti kako bi pružili informacije koje još nisu bile javno objavljene, rekli su da je vežba "svakako" deo šireg ruskog odgovora na američku podršku Ukrajini, ali i pokušaj Putina da pokaže da je njegova mornarica i dalje sposobna za globalnu projekciju moći uprkos gubicima nekoliko brodova usled ukrajinskih napada.