06.06.2024.

10:28

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Svet na ivici rata! Moskva traži hitnu sednicu SB UN! Rusija više neće trpeti ovo, hoće li se Zapad urazumiti?!

Prethodno je nekoliko zemalja Zapada dozvolilo Kijevu da pod određenim uslovima gađa njihovim oružjem ciljeve na ruskoj teritoriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je tokom razgovora sa predstavnicima stranih medija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu da Moskva može asimetrično da odgovori na isporuke oružja dugog dometa Ukrajini.

On je ocenio da Rusija može da isporučuje svoje dalekometno oružje regionima sveta iz kojih će biti delikatnih napada na zemlje koje snabdevaju oružjem Ukrajinu.

Podsetimo, predstavnik Stejt departmenta je rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.

„Vol strit džornal“ je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da su SAD dale Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa „hajmars“, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju.

Zabrana i dalje važi za rakete „atakams“.

Ubrzo zatim oglasili su se i Norveška i Finska koje su takođe Ukrajini dale zeleno svetlo da gađaju mete na teritoriji Rusije rekavši da je to u skladu sa pravom Kijeva na odbranu.

Prethodno je i Velika Britanija saopštila da je dozvolila Ukrajini da koristi rakete „storm šedou“ za napade na objekte na teritoriji Rusije. Međutim, prema tvrdnjama generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, London zapravo nikada i nije ograničavao Kijev kada je reč o načinu upotrebe tih raketa.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ranije izjavio da „Ukrajina ima pravo“, između ostalog, i da napada „vojne ciljeve na teritoriji Rusije“. On je takođe rekao da su „neki saveznici“ ukinuli odgovarajuća ograničenja za udare. Došlo je vreme za ukidanje drugih ograničenja, uveren je zvaničnik.