06.06.2024.

11:49

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Poznati britanski list radi za Putina?! Izbio veliki skandal, ništa luđe nećete čuti! Zbog jednog članka gori cela Ukrajina!

Ranije je list Fajnenšel tajms, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, izvestio da bi Ukrajina trebalo da se pripremi "za život u hladnoći i mraku" do zime, jer će stanovnici te zemlje biti bez struje veći deo dana.

"Članak 'Fajnenšel tajmsa' pod naslovom 'Rusija je uništila više od polovine ukrajinskog energetskog sektora' ima znakove informativne i psihološke operacije. Osim toga, manipulativne je prirode i promoviše narative neprijatelja", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva energetike.

Kako su dodali, korišćenje linkova ka anonimnim izvorima navodno dovodi u sumnju verodostojnost informacija.

"Javnost treba da shvati da citiranje anonimnih izvora bez konkretne potvrde nije pouzdana informacija, a zaključci mogu biti manipulativni. Na primer, neimenovani predstavnik ukrajinske vlade u članku tvrdi da 'moramo da se pripremimo za život u hladnoći i tami'. Takva izjava ima za cilj širenje straha i panike među stanovništvom", navodi se.

Prema rečima predstavnika ministarstva, članak Fajnenšel tajmsa "meša istinite i lažne podatke i utiče na emocije čitaoca, kako bi materijalu dao izgled autentičnosti".