07.06.2024.

21:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Pretili ste Vašingtonu, sada gledajte! Kako Ameri okrenu sve u svoju korist, sada će još Rusija i Kina biti krive što oni započinju nuklearni sukob

Vadi je rekao pred američkom Asocijacijom za kontrolu naoružanja da SAD ostaju "privržene međunarodnoj kontroli naoružanja" i neširenju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Vadi je napomenuo da je Rusija odbila da razgovara o novom sporazumu koji bi trebalo da zameni Novi START iz 2010. godine, koji ograničava raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja i čije važenje ističe 2026. godine.

Vadi je istakao i da je Kina odbila razgovore o svom proširenju nuklearnog arsenala.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas u Sankt Peterburgu da Rusija "ne zvecka nuklearnim oružjem", te da ne očekuje da će doći do nuklearnog rata.

Prošle godine, Rusija je formalno suspendovala svoje učešće u Novom START-u, pozivajući se na neprijateljsku američku politiku, ali je obećala da će poštovati svoje ključne uslove koji postavljaju ograničenje na nuklearno oružje i sisteme isporuke.

Moskva je optužila SAD da namerno potkopavaju sistem sporazuma o kontroli i smanjenju strateškog naoružanja iz sovjetske ere. 

Takođe, iz Moskve su više puta upozoravali da Vašington drži deo nuklearnog naoružanja u nenuklearnim zemljama NATO-a, poput Belgije, koja se obavezala da će Kijevu dati neke od aviona.