• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.06.2024

21:17

Počelo je! Vašington sam sebe stavio na nišan Rusije! Ne shvataju kakve će biti posledice

Shutterstock

Vesti

Počelo je! Vašington sam sebe stavio na nišan Rusije! Ne shvataju kakve će biti posledice

Podeli vest

"Pokušaji upotrebe zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju, su nepromišljen korak koji Sjedinjene Države približava direktnom ratu sa Rusijom", izjavio je američki pukovnik u penziji, Daglas Mekgregor za "Judging Freedom".

Po njegovom mišljenju, nešto slično se dogodilo tokom kubanske krize 1963. godine, ali su tada SAD bile barem opremljene i pripremljene za mogući sukob, ali sada to nije slučaj, i one su u veoma, veoma velikoj opasnosti.

Koliko je opasna ova odluka predsednika Bajdena i drugih zapadnih lidera da dozvole, i javno objave da dozvoljavaju da se ofanzivno oružje koje su isporučili, koristi za napad na ruske ciljeve unutar Rusije?

- Rekao bih da smo mi u SAD i naši saveznici u zapadnoj Evropi u velikoj opasnosti da skliznemo u sudar sa Rusijom. Kao rezultat, ovo bi moglo dovesti ne samo do tradicionalnog sukoba visoke tehnologije, već i do prelaska na nuklearni nivo - počeo je Mekgregor i dodao:

- Tako nešto nismo videli sigurno od 1963. godine, ali tada smo, naravno, bili mnogo bolje pripremljeni i bolje opremljeni za borbu. Danas je situacija drugačija. Ovo je veoma opasan trenutak u istoriji Sjedinjenih Država i zapadne civilizacije!

Da li je kontinentalni deo Sjedinjenih Američkih Država u opasnosti zbog takve odluke predsednika Bajdena i mogućnosti njene realizacije od strane onoga što je ostalo od Oružanih snaga Ukrajine?

- Da! Mislim da bi trebalo da pretpostavimo da bismo, ako idemo dalje putem napada na Rusiju, lako mogli da se nađemo na nišanu ruskih snaga. Može početi sa konvencionalnim oružjem, ali izgleda gotovo neizbežno da bi, ako se Rusija i Sjedinjene Države sukobe jedna protiv druge, stvari mogle vrlo brzo da postanu nuklearne.

Foto: youtube.com/printscreen

Daglas Mekgregor: SAD se stavljaju na nišan Rusije ne shvatajući kakve će biti posledice

Da li Zapad shvata da napada nešto što je od vitalnog interesa za Rusiju?

- Mislim da razumeju, samo ne cene posledice svojih postupaka. Čini mi se da oni nastavljaju da žive u svetu mašte, gde mi imamo inicijativu i sve strateške prednosti. Ovo nije u redu. Dobar primer za to, je da je pre nekoliko nedelja doneta odluka da se udari radarska stanica ranog upozorenja unutar Rusije - priča Mekgregor.

Namera mu je da upozori Ruse na neizbežni nuklearni napad. Kada bi SAD ozbiljno razmišljale o održavanju međusobnog razumevanja sa Rusijom i sprečavanju eskalacije sukoba, poslednja stvar koju bi uradile je da oslabe ili unište element njenog sistema ranog upozoravanja.

- Time smo Rusima dali razlog da veruju, da bi mogli da budu meta nuklearnog raketnog udara, i da neće imati dovoljno tačno upozorenje, jer bi morali da se oslone na mogućnosti drugih radara, koji bi morali da pokriju oblasti koje je obuhvatao uništeni radar. Drugim rečima, za rusku stranu ovo je bio prvi signal da možemo dovesti situaciju na nuklearni nivo. Da li nam je to bila namera nije bitno- oni već tako misle, i to sada vidim kao problem. Više nije stvar u tome šta su naše namere ili kakve signale dajemo, već je pitanje šta Rusi misle o tome šta smo spremni da uradimo - zaključio je Mekgregor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija