• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

07.06.2024

18:00

Šokantno otkriće! Rusija je već poslala oružje trećim zemljama da uzvrate Americi! Odgovor će biti brutalan

Reuters/Military Coverage/YouTube/printscreen

Vesti

Šokantno otkriće! Rusija je već poslala oružje trećim zemljama da uzvrate Americi! Odgovor će biti brutalan

Podeli vest

Stigao ruski odgovor na NATO odobrenje Ukrajini da koristi njihovo dalekometno oružje na ruskoj teritoriji! Vladimir Putin je u intervjuu svetskim agencijama izneo stav Rusije na saglasnost zemalja Alijanse da Volodimir Zelenski koristi njihovo dalekometno oružje na ruskoj teritoriji.

Vrhovni komandant je prvi put pomenuo mogućnost slanja ruskog oružja u zemlje koje bi mogle da nanesu bolan udarac članicama NATO-a koji isporučuju oružje Ukrajini.

Prema rečima vojnog eksperta, direktora Centra za vojne i političke sukobe Andreja Klinceviča, "zeleno svetlo" su dale mnoge satelitske države SAD, ali će odgovor u prvom redu dobiti lideri tih zemalja.

Štaviše, ekspert je uveren da se rusko oružje već nalazi gde je potrebno i da će biti upotrebljeno čim se izvrši prvi masovan udarac na stare teritorije Rusije.

Odgovor Rusije

Nakon što su zemlje NATO prekršile dogovore dozvoljavajući Ukrajini da nanosi udare zapadnim dalekometnim oružjem po starim teritorijama Rusije, rukovodstvo Rusije je pokrenulo proces odgovora. Mnogi su očekivali najoštrije odgovore na provokacije Zapada, čak i upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

Međutim, ruski lider je još jednom potvrdio svoj talenat za iznenađujuća rešenja. Tokom susreta sa predstavnicima međunarodnih medija u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin je izjavio da Rusija ima pravo da isporuči dalekometno oružje u regione sveta odakle će biti naneti osetljivi udari po zemljama koje snabdevaju oružjem Ukrajinu. Pri tome nisu konkretizovane zemlje.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev je istovremeno istakao da regioni i lica nisu namerno pomenuti, ali to mogu biti svi koji SAD i zemlje NATO smatraju svojim protivnicima.

Foto: Shutterstock

 

Prema rečima vojnog eksperta Andreja Klinceviča, interesi Rusije se danas stvarno prostiru na ogroman broj zemalja.

- Razgovarao sam sa nekim upućenim ljudima i bio sam veoma iznenađen kada sam saznao da u nizu stranih zemalja, za koje nisam ni pomislio, ruski stručnjaci i obavljaju mnoge vojne poslove. To je veoma ohrabrujuće. Zaista smo obnovili potencijal vojno-tehničke saradnje koji je postojao u sovjetsko vreme, i to na najneočekivanijim mestima i veoma blizu Amerike. Savršeno razumemo da Amerikanci idu putem eskalacije. Oni testiraju našu odlučnost i time jačaju, kako im se čini, svoju moć na svetskoj sceni: "Eto, mi kažnjavamo Ruse, znači kaznićemo vas, zato budite poslušni.Naš odgovor zavisi, pre svega, odnosa zemalja prema nama i uopšte od stepena konfrontacije sa Amerikancima. Stoga, imamo mogućnost da reagujemo na način pariteta kako bi bili u nevolji ma gde se nalazili u svetu."

Ovde je veoma važno da je predsednik jasno istakao da će one zemlje koje isporučuju svoje dalekometno oružje biti kažnjene. Postoje tri takve zemlje.

- To su SAD sa svojim raketama dugog dometa ATACMS, Francuska i Britanija sa krstarećim projektilima SCALP i Storm Shadow. Mnogo je britanskih i francuskih baza širom sveta, kao i onih koji žele da udare na njih.

Foto: EPA

ATACMS

 

Jasno je da ne govorimo o Severnoj Koreji

Ona već ima dovoljno sopstvenog naoružanja. Takođe ne govorimo o Kini. Najverovatnije će to biti Bliski istok i Afrika. Shodno tome, tamo ima kome da prebacimo ovo oružje, a Amerikancima će biti veoma teško da ga prate, a što je najvažnije, biće teško zaustaviti takve isporuke.

- Imamo kompaktne tipove naoružanja kamufliranih u obične morske kontejnere, takozvani klub-K, koje mogu da nose krstareće i balističke rakete, uključujući i protivbrodske. Oni su zaista sposobni da prodru u sisteme odbrane na ratnim brodovima ili sisteme protivvazdušne odbrane koji pokrivaju područja trupa, vazdušne baze i tako dalje. Naše oružje je već na mestu u prijateljskim zemljama, a od trenutka kada zapadne rakete dugog dometa budu upotrebljene protiv nas u roku od nedelju dana - uslediće odgovor na koji je predsednik nagovestio, priča on i podseća:

- Neće se desiti da Ukrajina upotrebi zapadne rakete protiv nas, pa ćemo tek posle toga početi da razmišljamo i proučavamo gde možemo da pošaljemo svoje oružje. Naše oružje je već tu i već je u borbenoj gotovosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija