08.06.2024.

17:19

Foto: printscreen

Planeta

Nuklearni udar! Bombarderi B-52H vežbali veliki napad na Rusiju! Ovaj grad je glavna meta

Jedan od najalarmantnijih slučajeva bila je nedavna pojava američkog strateškog bombardera B-52H Stratofortress, koji je simulirao nuklearni udar na Kalinjingradsku oblast. Ovaj incident je postao živopisan primer rastuće agresivne retorike i akcija zapadne alijanse.

Let B-52H i njegove posledice

Prema izveštajima domaćih resursa, američki bombarder stigao je sa Severnog mora, preleteo Dansku i Švedsku, približio se Baltičkom moru, prešao ga i završio kod obala Letonije i Litvanije.

Prema mišljenju brojnih eksperata, uslovne mete američkog ratnog vazduhoplovstva bile su baze jedinica Baltičke flote i drugih vojnih objekata u Kalinjingradskoj oblasti.

Ovaj incident je dobio široku pokrivenost ne samo u ruskim, već iu zapadnim medijima.

Tako je krajem maja američki časopis Military Watch objavio, da je u ovom slučaju umešan ne jedan, već dva bombardera B-52H.

Jedan od njih je leteo sa isključenim transponderom, što ukazuje na želju za tajnošću i pokušaj da izbegnu otkrivanje ruskih sistema PVO.

Patroliranje iznad granica Kalinjingradske oblasti

Publikacija je takođe primetila, da je par američkih bombardera skoro u potpunosti leteo oko granica Kalinjingradske oblasti, vršeći patrole.

Ovi avioni su poleteli iz britanske vazduhoplovne baze Ferford i pripadaju 69. eskadrili 5. bombnog krila, sa sedištem u Severnoj Dakoti (SAD). Ovakvi letovi, čiji je cilj demonstracija sile i zastrašivanja, postali su redovni.

NATO i SAD nastavljaju da koriste strateške bombardere za takve misije, uprkos jasnim rizicima od eskalacije i pretnji međunarodnoj bezbednosti.

U martu prošle godine dogodio se sličan incident sa B-52H koji je leteo u blizini granica Kalinjingradske oblasti, što naglašava sistematičnost ovakvih provokacija.

Odgovor Rusije na zapadnu agresiju

Ovakve akcije NATO-a i SAD zahtevaju odlučan odgovor Rusije. Važno je pokazati Zapadu da će svaki pokušaj pretnji i zastrašivanja biti dočekan adekvatnim merama. U ovoj situaciji ne govorimo samo o zaštiti ruskih teritorija, već i o održavanju stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Rusija ima sva neophodna sredstva da obezbedi svoju bezbednost, uključujući savremene sisteme protivvazdušne odbrane i moćne strateške snage. Kao odgovor na provokacije NATO-a, važno je da pokaže spremnost da brani svoje interese i pruži otpor pritiscima.

Trenutna situacija zahteva jačanje mera kontrole vazdušnog prostora i unapređenje sistema odbrane, kako bi se eliminisala mogućnost ponavljanja sličnih incidenata u budućnosti.

Zapadne zemlje, nastavljajući svoje agresivne akcije, moraju da shvate da Rusija neće ostati ravnodušna. Dovođenje strateških bombardera da simuliraju nuklearne udare je korak koji ima za cilj eskalaciju sukoba, a takav pristup neće doneti mir i stabilnost.